Pe timpul bunicilor noștri, masa era văzută ca un moment de tihnă, care unea întreaga familie. Astăzi, când pare nu mai avem timp de nimic, acordăm prea puțină importanță nevoii de a mânca încet, fără presiunea atâtor sarcini de îndeplinit în paralel. Câtora dintre voi nu li s-a întâmplat să consume sendvișul la volan, în drum spre serviciu? Câtora dintre voi nu li s-a întâmplat să apeleze la un hamburger pentru masa de prânz, doar pentru că îl pot servi rapid, fără cuțit și furculiță? Răspunsul este: multora!
14% dintre români mănâncă pe fugă, arată datele. Un obicei care ne îmbolnăvește, spun specialiștii. Terapeut și adeptă a unui stil de viață sănătos, Carmen Barcan ne dezvăluie cât ne nocivă este această deprindere, dar și cu ce putem înlocui alimentele de tip „junk food”, dacă totuși avem nevoie de o gustare și nu avem timp să o preparăm: „Totul se reduce la alegerile pe care le facem în viaţă şi la impactul pe care acestea, corecte sau nu, îl pot avea asupra sănătăţii noastre. Rezultatele pozitive le obţinem atunci când facem ceea ce trebuie şi când menţinem o constantă zilnică.”
MÂNCATUL PE FUGĂ NE DISTRAGE ATENȚIA CHIAR DE LA… MÂNCARE
Poate suna ciudat, însă atunci când alegem să mâncăm pe fugă nu mai suntem atenți la ceea ce mâncăm, de fapt, și nici la cantitatea pe care o consumăm. Asta pentru că al nostru corp nu mai percepe senzația de sațietate, prin urmare, va cere să fie… alimentat din nou! Este și motivul pentru care, de cele mai multe ori, după o masă pe fugă simțim nevoia și de un dulce. Putem depăși astfel ușor nivelul caloric necesar, primul pas către acumularea kilogramelor și, ulterior, către obezitate.
În schimb, dacă mâncăm în liniște, ajungem să ne săturăm dintr-o cantitate mai mică de hrană, adică cea necesară organismului nostru. Specialiștii spun că o masă servită ca la carte ar trebui să dureze jumătate de oră.
„Alimentaţia nu înseamnă numai a consuma alimente, ea înseamnă şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi activ, care va fi păstrat în permanenţă, pe tot parcursul vieţii.” – Carmen Barcan, terapeut
MÂNCATUL PE FUGĂ ÎNGREUNEAZĂ DIGESTIA
Dincolo de îngrășare, mâncatul pe fugă ne aduce și posibile probleme abdominale. Sistemul nostru digestiv este făcut în așa fel încât să transforme alimentele în nutrienți și energie. Procesul de digestie însă nu începe din stomac, așa cum am fi tentați să credem, ci chiar din cavitatea bucală! Dacă alimentele nu vor fi mestecate așa cum trebuie, riscăm să favorizăm o digestie lentă, care poate duce, ulterior, la afecțiuni gastro-intestinale, ce se vor agrava în timp.
Unii medici susțin că mâncarea trebuie mestecată de 15 ori, alții de 30, alții chiar de 100 de ori. Ca să vă faceți o idee, ideal ar fi ca alimentele solide să fie mestecate până devin lichide, iar cele fluide să nu fie înghițite imediat, pentru a ajuta sistemul digestiv să proceseze mai bine alimentele pe care i le furnizăm: „Aplicarea acestor principii va aduce beneficii pe termen lung, deoarece sănătatea se întreţine în timp.”– Carmen Barcan, terapeut
MĂNÂNCĂ SĂNĂTOS, CHIAR ȘI ATUNCI CÂND NU AI TIMP!
Cele mai populare alimente printre românii care mănâncă pe fugă, deseori în picioare, sunt produsele lactate, sendvișurile sau produsele de patiserie, potrivit unei cercetări recente.
Indiferent cât de ocupată aveți ziua, trebuie să vă faceți timp pentru mese, spune Carmen Barcan. Dacă vreți să integrați gustări în alimentație, aveți grijă ca ele să fie sănătoase, chiar dacă nu aveți vreme să le savurați așa cum ar fi recomandat: „Alege alimentele sănătoase pentru meniurile tale, combină-le în mod corect şi nu uita cuvântul magic „CUMPĂTARE”!!! Alegerile pe care le facem zi de zi determină în mare măsură starea sănătăţii noastre.”
Un sfat esențial este ca dimineața, înainte de a pleca de acasă, să vă pregătiți un meniu de gustări bogate în vitamine: un suc de fructe și legume, un iaurt cu cereale, sticksuri de morcovi și țelină, oleaginoase, smoothie-uri delicioase, care vă vor face, totodată, și organismul mai puternic în lupta cu virusurile și cu bacteriile.
Expertă în tot ceea ce înseamnă terapii de slăbire, Carmen Barcan le insuflă și altora pasiunea pentru diete echilibrate, variate, dar cumpătate. Vedetele au aflat și ele de regimurile alimentare inovatoare ale terapeutului, iar acum se bucură de transformări spectaculoase! În total, sute de oameni au câștigat încredere în propria persoană datorită lui Carmen Barcan: „Viaţa e făcută din alegeri. Suntem diferiţi pentru că facem alegeri diferite. Ceea ce ne diferenţiează este modul în care gestionăm lucrurile.”
Carmen Barcan a primit în iulie 2021 al doilea trofeu internațional din carieră, pentru „Cel mai bun program de slăbit și cel mai bun concept de beauty”, la cea de-a doua gală mondială I Success Awards, care a avut loc la Cannes!
Pe Carmen Barcan o găsiţi pe reţelele de socializare!
Facebook: @Carmen Barcan
Instagram: @Carmen_Barcan.ro
COMMENTS