Top locuri din București în care să nu te simți ca un turist

Top locuri din București în care să nu te simți ca un turist

Indiferent dacă-l iubești sau îl urăști, trebuie să recunoști că în București găsești de toate, de la restaurante și baruri hip la galerii. Dar, ca de fiecare dată, cele mai mișto locuri nu sunt neapărat cele din ghidurile turistice.

București e un oraș plin de contradicții. La prima vedere, ai clădiri istorice superbe care stau să cadă peste tine și mașini parcate peste tot, dar dacă ești curios să-l descoperi o să-ți dai seama că e un loc chiar okay. Nu-s singura care crede asta – doar la o promenadă pe Calea Victoriei o să vezi că destui străini sunt curioși să ne viziteze Capitala.

În noiembrie 2022, The Times a publicat un ghid cu locurile pe care să bifezi într-un weekend în București. Foarte drăguț, doar că majoritatea sunt extrem de turistice, de la Centrul Vechi și Caru’ cu Bere la Muzeul Satului sau Piața Obor. Da, micii au ajuns un obiectiv în sine.

Nu mă-nțelege greșit, nu-i nimic rău în a ajunge acolo, mai ales dacă ești pentru prima dată în București, dar zău de nu e mișto să scoatem în evidență și alte cârciumi, cartiere sau spații culturale.

Așa mi-a venit ideea să fac un mini-ghid de locuri urbane din București, genul unde nu te simți chiar ca un turist, dar și unele unde ar fi mișto să ajungă străinii, să se simtă în vacanță ca oamenii locului.

Cartierele din București unde merită să te relaxezi

Bucureștiul merită descoperit la pas, chiar dacă n-are o piață centrală, așa cum vezi în marile orașe europene, cu magazine și baruri și restaurante. Aici e de ajuns s-o iei pe străduțe să guști din flavour-ul local. Cum Centrul Vechi e năucitor de aglomerat și kitschos, mai bine dai o tură prin Cotroceni, un cartier boem, cu propria lui comunitate care are grijă de estetica clădilor, în special casele vechi care-l populează.

E ferit de haosul urbei și e liniștitor să vezi atât de multă arhitectură frumoasă. Cam pe oriunde te duc pașii o să descoperi un bar sau un locșor drăguț unde să intri să bei sau să mânânci ceva. Îți recomand La petite bouffe, o cafenea–patiserie–librărie micuță, unde ai toate șansele să-ți petreci timpul în compania unor pisici foarte blânde și leneșe.

Dacă vrei ceva mai pe centru, atunci dă o tură în zona Amzei, un cartier care s-a ridicat încet și sigur în rândul hipsterilor din oraș. Pe o rază de câteva sute de metri găsești și piață și patiserii, cafenele, baruri sau restaurante, de toate pentru toți. Dar și multe gelaterii. E și unul dintre locurile perfecte unde să faci „people watching”.

E un spațiu viu, unde mereu se întâmplă lucruri, iar dacă tot ajungi aici, oprește-te și la Ototo, o cafenea–magazin, unde găsești tot felul de acareturi, de la ceaiuri și produse bio, la căni de ceramică, plante și cărți.

Food & drinks – unde să ieși în București

Capitala noastră duce lipsă de multe lucruri, dar în niciun caz de baruri și restaurante, pentru toate gusturile și bugetele. Din păcate, nu multe sunt deschise după ora 23.00 – viața pe străzile din centru nu e chiar atât de vie noaptea.

Zona Liberă

După cum probabil știi, parcul Cișmigiu e unul dintre cele mai frumoase și murdare parcuri din oraș. Acolo vei găsi Zona Liberă, un bar amenajat într-un fost kiosk. Oameni de toate vârstele și din toate domeniile ajung aici și e mai mereu plin, într-o atmosferă prietenoasă, relaxată și lipsită de pretenții, cu un vibe berlinez. Servirea se face la bar, iar de ceva vreme, pe lângă bere și alte băuturi alcoolice, au băgat și sandvișuri și cafea de specialitate. Să mai zici că nu petreci timp în natură.

La Salumeria

La un pas de Calea Victoriei, într-o curte interioară dintre blocuri, un italiano vero și-a deschis această afacere cu sandvișuri, gustărele, vinuri, dar și produse autentice. Dacă ai chef să ți-o arzi pe vibe internațional, în spirit local, atunci ăsta poate să fie locul pentru tine.

Hushimo

Dacă ar fi să arătăm cu degetul la un restăurănțel asiatic iubit de bucureșteni, atunci ăsta-i răspunsul. Poziționat central, în Amzei (ha!), localul deschis de doi tineri pasionați de mâncare îți propune tot felul de preparate delicioase cu specific vietnamez (și nu numai), de la pho-uri la diferite tipuri la orez sau curry-uri, toate instagramabile, mhmm.

Maimuca

La Universitate, dacă vrei să experimentezi o bucătărie creativă într-un decor funk, cu rațe de plastic atârnate de perete, vei găsi bistro-ul ăsta condus de chef Dragoș Tudoran. Bucătarul se joacă cu felurile de mâncare în funcție de mood-ul pe care-l are, cât și de ingredientele fresh, dar cert este că ce vei primi în farfurie nu va fi plictisitor. Atenție, prețurile sunt destul de piperate, dar tot merită experiența, măcar o dată.

Oficiul 1

Numele nu-i întâmplător, pentru că barul de cocktailuri e poziționat într-un fost oficiu poștal. Pare cu cerc închis, deși e deschis pentru toată lumea. Vino aici dacă ai chef de drink-uri bune sau dacă pur și simplu vrei să te simți ca-ntr-un film american, unde-ți comanzi ceva la bar și apoi îți vezi de drum.

Bar A1

A1 e fix la intrarea pe strada Amzei, cum dai din Calea Victoriei. Barul ăsta a fost mega cool în urmă cu ceva ani, aduna tot felul de hipsteri din oraș, apoi s-a închis, iar acum pare că a revenit în formă. Mâncare bună, băutură bună (recomand negroni-ul) și o atmosferă familiară, unde tot ți-e drag să revii.

Sera Eden

Dacă ar fi să duc un turist undeva, l-aș duce neapărat aici, să se minuneze de ce locuri nebune avem în oras. Curtea generoasă a unei case vechi de pe strada C.A. Rosetti, închisă mulți ani oamenilor de rând, a fost deschisă sub forma unei terase pe care arhitectul Cristian Corvin a făcut-o să arate ca o seră. E o adevărată oază în mijlocul orașului, mai tot timpul plină de oameni, dar merită să vânezi o masă și să petreci câteva ore aici.

Câteva locuri de vizitat

„Casa Ceaușescu”

Toată lumea vrea să vadă Casa Poporului, dar poate mai interesantă e casa unde a trăit dictatorul nostru, Nicolae Ceaușescu. Reședința din Primăverii reprezintă o experiență interesantă, mai ales dacă ești curios să descoperi cum trăiau Nicu și Elena. Printre altele, o să descoperi decorațiuni pe opulență, colecții de artă, cinematograful propriu dar și niște păuni care-și fac veacul prin grădină,. Nu chiar rău în timp ce poporul stătea la coadă la lapte, nu?

Cimitirul Bellu

Așa cum Parisul are cimitirul Père-Lachaise, noi avem cimitirul Bellu – aici sunt înmormântate majoritatea personalităților culturii noastre, de la Eminescu la Neagu Djuvara. Aproape fiecare piatră funerară sau monument de aici are o poveste, așa că dacă-ți faci research-ul înainte călătoria ar putea fi și mai interesantă.

MARe

Dacă tot ești în zonă, aruncă un ochi la Muzeul de Artă Recentă, primul muzeu privat de artă deschis în România în ultimii o sută de ani, într-o clădire care îi e dedicată exclusiv. E un spațiu captivant, unde o să descoperi atât artă românească, dar și expoziții temporare ale unor artiști străini. Trebuie spus și că în toamna lui 2023, MARe va prezenta în colaborare cu Musée National Picasso din Paris expoziţia „Efectul Picasso”. O să poți vedea 46 de lucrări ale celebrului pictor, aduse pentru prima dată în România.

Atelier 35

Numele spațiului artistic datează încă din 1973, când a fost deschis cu rolul de a fi o platformă de lucru pentru artiștii tineri, emergenți, care la momentul respectiv nu puteau face parte din Uniunea Artiștilor Plastici. Relansat în 2012, Atelier 35 rămâne o galerie de artă contemporană, unde poți cunoaște cei mai interesanți artiști. Momentan, până la final de ianuarie, poți vedea expoziția artistului Albert Kaan, „In a liminal space my shadow gets twisted.”

Unde dansezi și te pui în cap ca-n micul Berlin

Apollo111

Vrei un loc unde muzica veche e la mare căutare, iar manelele încă alină sufletele publicului? Atunci ai găsit locul potrivit, plus că dansul pe mese e obligatoriu, într-un mediu unde toți sunt liberi să fie așa cum sunt, ceea ce e chiar mișto.

Expirat

Vechi de când lumea și pământul, clubul găzduiește concerte live, dar și seri de dans, unele mai reușite decât alte, cu public mixt – da, asta include și mulți cocalari – și muzică la fel. În extensia lui, iubitorii de techno, minimale și alte electronice sunt așteptați la Platforma Wolff, un spațiu micuț, dar nișat, ceea ce mai triază din public, mai ales dacă ești amator al petrecerilor de genul. Ah, iar dacă tot vorbim de electro, atunci punem pe listă și Guesthouse, spațiu de referință pentru pasionați.

Control

Clubul–mamă, Berlinul nostru neaoș – așa-mi vine să alint spațiul ăsta din centrul Bucureștiului. Faci cum faci și tot mai dai o tură pe la Control uneori, chiar dacă lumea s-a mai schimbat și publicul la fel. Dar aici ai petreceri până în zori, din tot felul de game acustice, terasa e mai mereu full, și că vrei și că nu, șansele să găsești pe cineva cunoscut sunt mari. Lumea și-o arde după bunul plac și are fix vibe-ul ăla de cum ar trebui să arate un loc urban dintr-un oraș mare. Eu tot sper și la alte opțiuni, dar până una alta mă mulțumesc cu ce avem.

„Dacă ar fi să faci un singur lucru, urcă pe Arcul de Triumf”. Așa încheie articolul de recomandări turistice cei de la The Times. Eu, în schimb, ți-aș recomanda ceva mai pe opulență.

Mai precis, să te duci Marmorosch, cel mai glam hotel de la noi, construit în fosta bancă din perioada interbelică care purta același nume. În locul unde era seiful băncii – ușa originală a rămas – e acum unul dintre barurile hotelului și cred că e destul de cool să ieși la un drink aici, într-un spațiu dichisit și elegant, măcar să vezi cum e, nu? Chiar dacă probabil o să ai nevoie de un credit după.

Sursa: Vice România

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0