Refugiații care caută un job și-au găsit ajutor: Acte de caritate, marca Sebastian Celea

Refugiații care caută un job și-au găsit ajutor: Acte de caritate, marca Sebastian Celea

“Poporul ucrainean ne-a oferit tuturor o lecţie demnă de amintit în manualele de istorie!” Asta crede omul de afaceri Sebastian Celea,  fost soldat în Legiunea Străină Franceză şi actual președinte al Camerei de Comerț Bilaterală România-Letonia, unul dintre românii care au făcut tot posibilul pentru ca vecinii noştri să treacă mai uşor peste cea mai grea încercare din viaţa lor: războiul, care de aproape trei luni încoace macină Ucraina. Încă de la începutul conflictului, Sebastian Celea şi-a oferit ajutorul, dar nici pe departe obligat de funcţie, ci pentru că aşa i s-a părut corect să procedeze într-un astfel de context complicat: le-a asigurat ucrainenilor transport spre zone sigure, iar acum promovează integrarea lor pe piaţa muncii din România, dar şi din străinătate, pentru ca toţi cei în nevoie să fie cu un pas mai aproape de normalitate.

 

 

FOST LEGIONAR,  DE PROFESIE OM

De la finalul lui februarie 2022, atunci când războiul a început la graniţa României, Sebastian Celea a ştiut cât de importantă este eficienţa fiecăruia dintre noi în gestionarea unei astfel de situaţii cu care omenirea, şi mai ales Europa, nu s-a mai confruntat de la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial încoace.

Sebastian Celea,  președinte al Camerei de Comerț Bilaterală România-Letonia: „Prin intermediul Camerei de Comerţ România-Letona, dar şi a relaţiilor de care dispun, am reuşit să trimitem ajutoare de bază necesare familiilor aflate în Ucraina, dar şi celor refugiate în ţara noastră, în Polonia şi în Franţa. Am comunicat în special în engleză, iar  cunoaşterea de către ucraineni a acestei limbi străine a facilitat şi găsirea unor locuri de muncă pentru persoanele care au solicitat acest lucru.”

Dacă dorinţa de ajutor a venit natural, modul de acţiune a fost dobândit. Cei şase ani petrecuţi în cadrul unuia dintre cele mai respectate corpuri militare din întreaga lume, Legiunea Străină Franceză, l-au învăţat pe Sebastian Celea ce înseamnă promptitudinea în acordarea ajutorului necesar. Omul de afaceri se numără printre puţinii români care au reuşit să facă parte dintr-o astfel de trupă de elită, recunoscută pe mapamond.

Sebastian Celea,  președinte al Camerei de Comerț Bilaterală România-Letonia: „Am învățat ce înseamnă sentimentele de camaraderie și de fraternitate, pe care le-am împărtășit cu camarazii alături de care am fost înrolat. Printre acești camarazi s-au numărat și doi ucraineni, cu care am păstrat legături foarte strânse de la terminarea serviciului militar în Legiune, mai exact, din 2007 și până în ziua de astăzi!”

           

CRED CĂ VALUL DE REFUGIAŢI POATE SUPLINI LIPSA FORŢEI DE MUNCĂ DIN ROMÂNIA”

În contact permanent cu situaţia de la graniţa ţării noastre, Sebastian Celea a reuşit să cunoască şi mai bine poporul vecin, odată cu acest context special. Omul de afaceri crede că deşi în România au rămas cei mai puţini refugiaţi, comparativ cu alte state vecine, totuşi ucrainenii s-au îndrăgostit iremediabil de ospitalitatea pe care au găsit-o în ţara noastră.

Sebastian Celea,  președinte al Camerei de Comerț Bilaterală România-Letonia:Curajul și îndârjirea cu care aceștia își apăra țara, încercând să riposteze în fața unui cotropitor, ne fac să ne gândim la luptele pe care le duceau în trecut marii noștri voievozi în apărarea plaiului românesc. Cât despre cei care au ajuns la noi, vă putem spune că piaţa muncii din România va fi suplinită cu o parte dintre ucrainenii care s-au instalat aici provizoriu, iar acest lucru va deschide apetitul unora dintre ei și pentru job-urile oferite pe piața muncii din țara noastră.”

Sebastian Celea crede că lupta pentru supravieţuire a oamenilor continuă împreună cu gândul la cei dragi, rămaşi în Ucraina.

Sebastian Celea,  președinte al Camerei de Comerț Bilaterală România-Letonia: Multe persoane refugiate sunt mame cu copii. Le este foarte greu, oamenii se adaptează la  noua situaţie, însă cu o mare suferinţă interioară. Cei mai mulţi dintre refugiaţi s-au angajat deja şi lucrează în domeniul secretariatului sau managementului cu clienţi externi, de aici şi avantajul cunoaşterii limbii engleze.”

Şi pentru că îl leagă multe experienţe şi de Franţa, Sebastian Celea a reuşit să le înlesnească transportul şi găsirea unor locuri de muncă ucrainenilor şi în Vestul Europei.

Sebastian Celea,  președinte al Camerei de Comerț Bilaterală România-Letonia: „În Franţa, mobilizarea a fost pe măsură. Există peste zece mii de locuri de muncă propuse în diverse sectoare de activitate. Sesizăm că refugiații sunt persoane cu studii, calificate, iar companiile au de unde să își selecteze personalul.”

           

NU SIMŢIM NICIO AMENINŢARE DIRECTĂ ÎN ROMÂNIA!”

În ceea ce priveşte impactul pe care conflictul din Ucraina îl are şi asupra României, preşedintele Camerei de Comerț Bilaterală România-Letonia vine cu asigurări: în clipa de faţă, nu există o ameninţare directă în ţara noastră, în ceea ce priveşte escaladarea războiului. Cu toate acestea, anumite efecte sunt imposibil de oprit: economia ţării noastre va rămâne fragilă, cu atât mai mult cu cât criza de acum vine după un alt context nefavorabil- pandemia COVID-19.

Sebastian Celea,  președinte al Camerei de Comerț Bilaterală România-Letonia: Continuăm să atragem cât mai multe investiții bilaterale: atât societăților din Letonia care doresc să investească în țara noastră pe diverse domenii de activitate care aici sunt foarte prospere, cum ar fi real-estate, cât și invers- societăților românești care doresc să investească în Letonia, cum ar fi în mediul online. Relațiile dintre România și Letonia sunt strânse, mai ales în contextul actual! Ambele țări sunt membre UE și NATO, ceea ce oferă o singuranță suplimentară, în plus, statele sunt solidare din punct de vedere militar.”

 

 

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0