Prima inimă vascularizată, realizată cu o imprimantă 3D

Prima inimă vascularizată, realizată cu o imprimantă 3D

Prima inimă umană vascularizată a fost realizată cu ajutorul unei imprimante 3D. Pornind de la materialul biologic şi propriile celule ale pacientului, inima a fost prezentată, luni, de o echipă de cercetători de la Universitatea din Tel Aviv, Israel, potrivit The Jerusalem Post.

Până de curând, specialiştii au reuşit să creeze cu ajutorul imprimantelor 3D doar ţesuturi simple, fără vase de sânge. „Aceasta este pentru prima dată când cineva a conceput şi realizat la imprimantă o inimă completă, cu celule, vase de sânge, ventriculi şi camere”, a spus profesorul Tal Dvir, de la Universitatea din Tel Aviv şi Centrul Sagol pentru Biotehnologie regenerativă, coordonator al acestui studiu.

La acest moment, inima creată de cercetătorii israelieni este de mărimea celei de iepure, dar specialiştii spun că o inimă umană standard poate fi obţinută prin aceeaşi tehnologie.

Informaţii despre studiu au fost publicate în Advanced Science.

Bolile cardiace, în topul cauzelor de deces în SUA

Afecțiunile cardiace se situează pe primul loc în topul cauzelor de deces în SUA, iar, în Israel, pe locul al doilea, după cancer. Transplantul este adesea singura soluţie pentru pacienţii cu insuficienţă cardiacă în ultima fază. Lista de aşteptare este de cele mai multe ori lungă, timp în care mulţi pacienţi mor fără nicio şansă. „Această inimă este realizată din celule umane şi materiale biologice specifice pacientului. În tehnica noastră, aceste materiale sunt folosite ca cerneluri biologice, substanţe formate din zahăr şi proteine care pot fi utilizate pentru imprimarea 3D a unor modele de ţesuturi complexe”, a explicat Dvir.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0