Un zâmbet sănătos este rezultatul a doar două lucruri aparent simple, dar extrem de importante: cum ai grijă de el zilnic şi ce alimente consumi! Ceea ce pui în farfurie te ajută, fără dar şi poate, să te bucuri de dantura naturală până la bătrâneţe! Dacă anumite produse contribuie doar la formarea cariilor, altele au efectul unei paste de dinţi, graţie modului în care curăţă dantura. Doctorul Raluca Chivu, medic implantolog multiplu premiat la galele I Success şi Health, Beauty and Lifestyle, îţi împărtăşeşte lista alimentelor interzise şi cu efecte benefice asupra zâmbetului tău, ca să ştii ce eviţi şi ce alegi la următoarea sesiune de cumpărături!
Ce să mănânci şi ce să eviţi ca să îţi menţii dantura naturală întreaga viaţă?
Alimentele care îţi strică dinţii
Spre dezamăgirea tuturor, dar spre surprinderea nimănui, produsele sărate sau dulci, crocante şi colorate, pe care le consumăm cu atâta plăcere, se află în fruntea listei de alimente interzise, dacă îţi doreşti să îţi păstrezi pe termen lung şi foarte lung zâmbetul frumos şi sănătos. Unele pot produce îngălbenire, colorare, pătare sau chiar distrugerea dinţilor.
„Prevenţia şi măsura rămân cele mai bune remedii pentru un zâmbet sănătos. Tocmai de aceea, este esenţial să evităm pe cât posibil alimentele cu potenţial vătămător pentru dantură. Spartul şi mestecatul dropsurilor pot duce la microfisuri şi fisuri în smalţul dentar şi, în timp, la slăbirea rezistenţei dinţilor în faţa temutelor carii. Nici produsele moi şi lipicioase, cum ar fi caramelele sau jeleurile, nu sunt recomandate. Zahărul lor macină, în timp, smalţul danturii.”, declară doctorul Raluca Chivu.
Dacă optezi pentru citrice, precum grapefruit, portocale, lime sau lămâi, sperând că tocmai ai făcut o alegere corectă, te înşeli. Nici măcar aceste fructe nu sunt benefice pentru dantura ta, din simplul motiv că sunt acide, deci atacă smalţul dinţilor tăi şi îi pot păta. Cu toate acestea, poţi apela la un suc natural din când în când, mai ales dacă nu aştepţi foarte mult până să foloseşti periuţa dentară ca să îndepărtezi chiar şi ceea ce nu mai este vizibil cu ochiul liber. Asta nu înseamnă că sucurile din comerţ sunt o alternativă mai bună, mai ales cele acidulate, care vor duce la uscarea gurii şi la deteriorarea danturii, chiar mai mult decât zahărul în stare naturală.
DR. RALUCA CHIVU, MEDIC IMPLANTOLOG: „Tot pe lista alimentelor interzise întâlnim şi cafeaua, precum şi vinul şi, în general, băuturile alcoolice. Pot provoca pete persistente, extrem de rezistente inclusiv la tratamentele de albire profesionale. În plus, duc la scăderea secreţiei de salivă, determinând apariţia cariilor sau inflamarea gingiilor. Dacă nu vă puteţi abţine, pentru a evita coloraţiile, le puteţi consuma cu un pai, pentru ca apoi să apelaţi cât se poate de repede la puterea apei de gură.”
Dacă îţi e frică de pete, ar fi bine să eviţi şi sfecla roşie, sosul de soia şi, în general, sosurile din comerţ, precum şi fumatul, care face vulnerabilă dantura la afecţiuni grave.
Alimentele care îţi curăţă dantura
Desigur că există şi alimente pe care le poţi consuma după placul inimii, fără să te îngrijorezi că dăunează danturii tale! Prin anumite produse, dinţii tăi se vor curăţa practic singuri, dar asta nu înseamnă că poţi lăsa periajul clasic pe altă dată!
DR. RALUCA CHIVU, MEDIC IMPLANTOLOG: „Recomandăm să apelaţi ori de câte ori puteţi la acele alimente bogate în vitamine şi minerale care vor reuşi să întărească smalţul şi să protejeze dantura de carii. Morcovii consumaţi ca atare, bogaţi în vitamina A, stimulează procesul natural de salivare, fibrele conţinute de broccoli reduc inflamaţia din ţesutul gingival, iar frunzele de busuoic, crude sau uscate, reduc numărul de bacterii din cavitatea bucală.”
Meniul pentru protecţia zâmbetului tău poate fi completat de lapte şi de brânză, bogate în calciu şi în cazeină, cu rol important în stabilizarea smalţului dentar, şi de căpşune, care pot contribui la albirea dinţilor. Merele, care ţin doctorul departe, te pot ţine la distanţă şi de problemele dentare! Conţin apă şi fibre, deci mai multe beneficii pentru dinţii tăi. Pot dilua zahărul şi elimină eficient resturile alimentare. Nu uita, totodată, de kale şi de spanac, bogate în acid folic, de mare ajutor pentru gingii sănătoase şi nici de nuci, bune nu doar pentru sănătatea creierului, ci şi pentru nutrienţii benefici zâmbetului tău. Le poţi consuma ca atare sau ca ingrediente în diverse salate delicioase!
În ceea ce priveşte preparatele pe care le poţi găti acasă, optează pentru cât mai mulţi cartofi dulci la cuptor, bogaţi în betacaroten, vitamina C şi potasiu, excelenţi la gust, dar şi pentru dantură. Şi include în meniu carnea roşie, care luptă cu pierderea dinţilor, prin restaurarea mineralelor şi prin prevenirea infecţiilor gingivale. Dacă ai poftă de gumă, ai variante sănătoase la îndemână: deliciile fără zahăr, cum ar fi guma de mastic, pot fi eficiente în curăţarea danturii, mai ales dacă nu ai la dispoziţie pastă şi periuţă, pentru un periaj clasic!
Cele mai frecvente probleme dentare ale pacienţilor
Alimentele bine alese fac echipă excelentă şi cu controalele regulate la stomatolog, pentru o dantură de vis. Doar împreună, zâmbetul tău va fi, cu adevărat, sănătos! În lume, peste 3,5 miliarde de oameni se confruntă cu diverse probleme dentare. Unele dintre ele sunt mai întâlnite decât altele, cu toate acestea, un lucru este sigur: atunci când sesizezi o afecţiune, trebuie să ştii că ea nu va trece niciodată de la sine, însă orice poate fi prevenit, cu puţină atenţie.
DR. RALUCA CHIVU, MEDIC IMPLANTOLOG: „O serie de probleme au legătură, în special, cu lipsa igienei orale. Cele mai frecvente afecţiuni pe care le sesizăm în rândul pacienţilor sunt cariile, formate din cauza acumulării de placă bacteriană şi a tartrului, care, în timp, distrug smalţul. Gingivita este, de asemenea, frecventă. Iritaţiile, umflăturile şi o culoare roşiatică a gingiilor sunt primele semne care ar trebui să trimită pacienţii la un control. Dinţii ciobiţi, precum şi sensibilitatea dentară reprezintă alte probleme care îi aduc pe pacienţi la cabinet.”
Ca reguli generale, ar fi indicat să te speli pe dinţi de cel puţin două ori pe zi de dinţi, să încerci să perii dantura minimum două minute şi să ajungi la stomatolog de cel puţin două ori pe an, ca să stai departe de orice fel de disconfort! În caz contrar, rişti tratamente costisitoare, dureroase şi întinse pe perioade lungi de timp!
*Acest articol este STRICT informativ! Pentru date suplimentare şi soluţii personalizate, adresează-te unui specialist!*
Detalii despre doctorul Raluca Chivu şi clinicile Orizont Dental Clinique găsiţi în mediul online:
COMMENTS