În era în care ne dorim totul „aici” şi „acum”, noile tehnologii din stomatologie vin să ne demonstreze că şi un zâmbet perfect alb se poate obţine pe repede înainte! Albirea dentară se reinventează, cu ajutorul unui laser special, despre care trebuie să afli toate detaliile, dacă ai în plan o astfel de procedură, cea mai căutată, de altfel, din estetica dentară. Doctorul Raluca Chivu, medic implantolog şi fondatoarea clinicilor Orizont Dental Clinique, îţi dezvăluie cum te poţi pregăti pentru tratamentul care îţi redă un zâmbet mai alb, în doar 20 de minute!
Zâmbet mai alb, în doar 20 de minute. Este posibil?
Dinţii albi şi strălucitori, ca cei ai vedetelor de la Hollywood, sunt astăzi mai uşor de obţinut, graţie unei tehnologii de ultimă generaţie, folosită în mai multe proceduri stomatologice.
„Vorbim despre cel mai apreciat laser diodă, singurul care are aprobare pentru trei tipuri de tratamente diferite: ţesut moale, albire dentară, terapia durerii. În ceea ce priveşte albirea dentară, laserul Biolase Epic este soluţia ideală, fiind cea mai sigură opţiune pentru albirea, dar şi pentru protejarea ulterioară a zâmbetului, întrucât nu afectează duritatea şi structura smalţului. Rezultatele sunt imediate, mult mai spectaculose comparativ cu tratamentele convenţionale şi de lungă durată, cu puţină grijă din partea pacientului!” , declară doctorul Raluca Chivu.
Intervenţia este nu doar eficientă în mod real, ci şi minim invazivă, reducând timpul de tratament. Practic, ai nevoie de o singură şedinţă de doar 20 de minute, ca să obţii o dantură cu până la 10 nuanţe mai albă, ceea ce este complet inedit. Pentru că nu foloseşte excesul de căldură, intervenţia ta va fi mai confortabilă. De altfel, nu trebuie să îţi faci griji cu privire la durere: albirea dentară cu laser nu îţi va provoca niciun fel de disconfort, nici pe scaunul de la stomatolog, nici ulterior, comparativ cu alte aparate care creează o senzaţia de sensibilitate: „În cazul în care această sensibilitate apare totuşi, pacientul nu trebuie să se îngrijoreze. Senzaţia durează maximum 2 zile şi poate fi combătută prin aplicarea soluţiilor cu fluor.”, completează medicul Raluca Chivu.
Doar câţiva paşi până la un zâmbet perfect alb
Dacă ai în plan o astfel de procedură, ar trebui să consulţi un specialist cu experienţă, singurul care îţi poate spune dacă intervenţia este recomandată şi în cazul tău.
Dr. Raluca Chivu: „La o primă întâlnire, specialiştii noştri vor examina cu atenţie cavitatea bucală, pentru verificarea obturaţiilor, a gingiilor şi a lucrărilor protetice. În etapa de consultaţie, poate fi necesară şi efectuarea unor radiografii, pentru a analiza în detaliu eventualele probleme. Este ideal ca pacientul să apeleze la rezolvarea lor, înainte de albirea dentară. Dialogul deschis cu pacientul ne poate ajuta să ne dăm seama care îi sunt aşteptările şi dorinţele.”
Totodată, în etapa de pregătire pentru şedinţa de albire cu laser se poate integra şi detartajul, care luptă cu placa bacteriană şi cu inflamaţia gingiilor, şi periajul profesional, toate cu rol de protecţie a zâmbetului pe termen lung. Dacă bifezi cu succes aceste etape, înseamnă că tocmai ai intrat în linie dreaptă pentru obţinerea unei danturi perlate!
Dr. Raluca Chivu: „Intervenţia este extrem de simplă. Medicii noştri vor începe cu aplicarea unui gel protector pe gingii. Dinţii vor fi ulterior acoperiţi cu un gel special, pe bază de peroxid de hidrogen, care va fi activat de laser. De altfel, aparatul ne ajută să intensificăm acţiunea gelului şi să accelerăm procesul de albire. Chiar şi pacienţii care se confruntă cu pete dentare vor observa rezultate satisfăcătoare.”
Efectele albirii profesionale nu sunt însă permanente, cu toate acestea ele pot dura chiar şi mai bine de doi ani, în cazul în care pacientul este conştiincios şi urmează sfaturile de îngrijire a zâmbetului primie de la specialişti. Doctorul Raluca Chivu militează pentru albirea dentară realizată la cabinet, sub stricta supraveghere a unui expert, întrucât procesul poate fi urmărit cu atenţie, iar pacientul nu riscă să îşi traumatizeze dantura. Benzile, gelurile şi unele paste de dinţi care promit albire imediată nu fac decât să hipersensibilizeze zâmbetul şi să afecteze gingiile, în lipsa dozajelor şi concentraţiilor potrivite.
Cui se adresează albirea dentară şi cine are interzis la ea?
Albirea dentară îţi poate fi destinată doar în cazul în care beneficiezi de un zâmbet natural. Dacă, în schimb, ai coroane ori faţete, intervenţia nu se va putea realiza: în cazul lor, albirea, pur şi simplu, nu funcţionează.
Dr. Raluca Chivu: „Recomandăm procedura pacienţilor care au peste 18 ani, moment în care dezvoltarea danturii s-a încheiat, şi celor care nu au sau nu mai au carii, leziuni, parodontite. În schimb, intervenţia este contraindicată celor care suferă de retracţie gingivală, afecţiuni ale smalţului dentar sau au plombe mari în zona frontală. Pacientele care sunt însărcinate sau alăptează sunt sfătuite să amâne intervenţia de obţinere a unei danturi mai albe.”
Desigur, există şi cazuri în care pacienţii nu au nevoie de o astfel de intervenţie. Specialiştii o recomandă doar atunci când există o problemă reală de estetică dentară, precum decolorare, pătare sau o nuanţă gălbuie a danturii.
Alimente de evitat pentru un zâmbet alb pe termen lung
În mod ideal, pacienţii care apelează la albirea dentară ar trebui să renunţe la fumat, să evite alcoolul, în special vinul roşu ori să folosească un pai atunci când consumă alimente colorate, pentru a evita pătarea danturii.
Dr. Raluca Chivu: „Până la urmă, suntem ceea ce mâncăm. Recomandăm pacienţilor să apeleze cu încredere la acele alimente care au şi rol de curăţare a danturii, precum brânzeturi, iaurt, mere, morcovi, ţelină sau nuci. O dietă sănătoasă merge însă mână în mână şi cu o rutină corectă de îngrijire a dinţilor, precum vizite anuale la stomatolog, curăţare profesională periodică, spălarea dinţilor de cel puţin 2 ori pe zi şi folosirea apei de gură şi a aţei dentare.”
În schimb, din cauza acidităţii lor, citricele sunt periculoase pentru dantură, întrucât afectează smalţul în mod direct, cafeaua şi ceaiul riscă să îţi păteze dinţii, iar zahărul erodează, în timp, dantura.
COMMENTS