Aparate dentare moderne. Modele pentru copii și adulți

Aparate dentare moderne. Modele pentru copii și adulți

Vă mai aduceți aminte cum, în urmă cu 15-20 de ani, era un adevărat stigmat să porți aparat dentar? Dacă aveai “ghinionul” să te ducă părinții la ortodont și să primești recomandarea de a purta un astfel de dispozitiv pentru un an sau doi, riscai să fii numit la școală “Betty cea urâtă” sau “paratrăsnet”. Paradoxal, copiii din generația de astăzi își doresc să poarte aparate dentare moderne, indiferent dacă au sau nu o problemă. Care este motivul ne explică dr. Mădălina Trofin, medic specialist ortodont.

Aparatele dentare au evoluat foarte mult. Nu mai sunt voluminoase și acoperă foarte puțin din suprafață dintelui. Acest lucru le face să fie mai ușor de întreținut, dar și să rezolve problema estetică din trecut. Nu doar bracket-urile au dimensiuni mai mici, ci și arcurile folosite în tratamentul ortodontic sunt “straight wire”, adică nu sunt îndoite în toate cele 3 planuri, lucru ce le face mai puțin vizibile și mai comode.

Aparatele dentare moderne, purtate de vedete

„Copiii pot opta pentru elastice colorate, care se schimbă o dată pe lună, lucru pe care îl consideră foarte cool. Am mulți pacienți care păstrează tradițiile de sărbători, cum ar fi Crăciunul și, în luna decembrie, optează pentru elastice colorate roșu și verde. Dintre pacientele mele campioane olimpice, la gimnastică sau canotaj, nu puține au ales să poarte tricolorul pe bracket-uri, în timpul competițiilor. Este adevărat că și social media are o influență foarte mare în această schimbare de perspectiva dintre generații. Faptul că foarte multe vedete, persoane publice și influenceri postează fotografii purtând aparat dentar, a dus la un adevărat curent în domeniu și influențează tinerele generații. Coperți de reviste și campanii de promovare sunt dovada faptului că aparatele ortodontice nu sunt absolut deloc urâte, ba chiar din contra” , a declarat dr. Mădălina Trofin.

Aparate dentare moderne, purtate de adulți

Stigmatul aparatului dentar a început să dispară chiar și în rândul pacienților adulți. Sunt foarte mulți cei  care nu au purtat aparat ortodontic în copilărie, deși ar fi trebuit, din cauza rușinii și a complexelor, din motive financiare sau pentru că nu au avut un ortodont căruia să i se adreseze. Acești pacienți, ajunși la vârstă adultă, înțeleg și își asumă purtarea unui aparat dentar, întrucât acestea sunt din ce în ce mai estetice și mai confortabile.

„Am avut pacienți cu vârste peste 60 de ani, care nu au avut nicio problemă în a purta aparat dentar și care și-au finalizat tratamentul cu succes. În comparație cu copiii, care își doresc să poarte aparate dentare cât mai vizibile și mai colorate, pacienții adulți optează totuși pentru aparate ortodontice mai discrete și cât mai puțin vizibile. Așadar, adulții pot opta pentru bracket-uri din ceramică sau safir, bracket-uri linguale (poziționate în spatele dinților) sau gutiere transparente (alignere). Toate aceste variante au particularități și specificații, așa că doar un medic ortodont vă poate explică varianta cea mai potrivită, în funcție de tipul problemei care necesită corectare”, a mai spus dr. Mădălina Trofin.

Cine este Mădălina Trofin

Dr. Mădălina Trofin este medic specialist ortodont, cu o experiență extinsă în tratamentul cazurilor complexe, pentru pacienți cu vârste cuprinse între 7 și 70 ani. Este certificată în toate tehnicile moderne de îndreptare a dinților, inclusiv tehnica invizibilă cu bracket-uri linguale (sistemele Incognito, Win și Harmony), sisteme autoligaturante (Damon), gutiere transparente (Invisalign și Clear Aligner), miniimplanturi ortodontice.

Dr. Mădălina Trofin, medic specialist ortodont

Dr. Mădălina Trofin are studii de specialitate temeinice, participă la numeroase congrese de specialitate, este lector atât în țară cât și în străinătate, are aptitudini antrenate și o expertiză bogată. Din anul 2018, este membru al Societății Europene de Ortodonție, și este orientată spre folosirea sistemelor ortodontice cât mai puțin vizibile.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0