Ultimele Zile ale lui Mihai Eminescu: Mister și Tragedie

Ultimele Zile ale lui Mihai Eminescu: Mister și Tragedie

Condițiile Mizerabile din Sanatoriu

Pe 15 iunie se împlinesc 135 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, „Luceafărul poeziei românești”, care și-a trăit ultimele zile într-un sanatoriu. Poetul național a murit în condiții mizere, la doar 39 de ani, în sanatoriul condus de dr. Alexandru Șuțu, situat pe strada Plantelor din București. Deși au trecut atâția ani, moartea sa rămâne învăluită în mister, iar mulți contestă versiunea oficială a decesului.

Teoria Conspirației și Critica Politică

Moartea lui Eminescu a fost întotdeauna un subiect controversat, în mare parte datorită diagnosticării și tratamentului său. Momentul declanșării nebuniei poetului a coincis cu negocierile prim-ministrului P.P. Carp cu autoritățile Imperiului Austro-Ungar în vara anului 1883. Aceasta a generat teorii conspiraționiste, una dintre ele susținând că Eminescu a fost „înnebunit” pentru a fi redus la tăcere din cauza criticilor sale vehemente la adresa clasei politice și a tratatelor cu Austro-Ungaria.

Viața în Sanatoriu

În ultimele sale săptămâni, Eminescu a trăit într-o stare deplorabilă. Conform raportului întocmit de dr. Șuțu, poetul devenise o „ființă automatică”, fără inițiativă și voință. Umblând toată ziua prin curtea institutului, aduna obiecte fără valoare, citea mecanic bucăți de ziar și mânca compulsiv.

Incidentul Fatal

Un incident care a agravat starea poetului a fost lovitura primită de la un alt pacient al sanatoriului, Petre Poenaru, nepot al cunoscutului Petrache Poenaru. Poenaru l-a lovit pe Eminescu în cap cu o piatră, provocându-i o rană care s-a infectat. Doctorul Șuțu a notat că poetul își freca rana cu diverse substanțe murdare, ceea ce a dus la o infecție gravă. Deși rana inițială s-a vindecat parțial, infecția și starea generală de debilitate a organismului au condus la moartea sa pe 15 iunie 1889.

Moștenirea și Controversele Post-Mortem

După moarte, creierul lui Eminescu a fost supus unei autopsii care a confirmat diagnosticul de „periencefalită difuză cronică”. Cu toate acestea, condițiile în care a fost păstrat creierul său au fost deplorabile, acesta fiind uitat pe o fereastră și ulterior descompus. Această neglijență a alimentat și mai mult teoriile conspirative legate de moartea sa.

Mihai Eminescu a fost înmormântat pe 17 iunie 1889 în Cimitirul Bellu din București, iar moștenirea sa literară continuă să inspire și să fascineze generații de români.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0