Tu ai „piele de gaina”? Afla daca ai aceasta afectiune ai si cum o poti trata!

Tu ai „piele de gaina”? Afla daca ai aceasta afectiune ai si cum o poti trata!

Dr. Ella Spring Vexler, medic specialist dermatolog al Centrului medical „DR.FURTUNA DAN” ne explica termenul de „piele de gaina”

Keratoza pilara este o afectiune genetica de keratinizare a foliculilor de par de pe piele. Este o afectiune intalnita des si care se manifesta prin papule foliculocentrice keratozice cunoscute sub denumirea „piele de găina „deoarece se caracterizeaza prin prezenta de papule de culoarea pielii, bej sau rosii inflamatorii, de mici dimensiuni, prezente strict cutanat, mai ales pe membrele superioare si inferioare (brate, coapse) care  la palpare da senzatia de asprime.

Boala are o frecventa crescuta in populatie, fiind prezenta la 40% din adulti; se instaleaza la varsta copilariei si se agraveaza la pubertate, devenind mai putin manifesta la varsta adulta. Aceasta este descrisa ca o afectiune cosmetica si este o boala a adolescentei care se amelioreaza odata cu inaintarea in varsta. Afectiunea este de cele mai multe ori mostenita genetic.

De obicei aspectul neplăcut al pielii se accentuează iarna  datorează  temperaturilor scăzute care usucă mai mult pielea ; vara datorează expunerii la soare pielea  capată  un aspect aproape normal.

Boala deranjeaza doar din punct de vedere estetic, fiind de cauza genetica se tratează doar simptomatic.

Nu este o afectiune curabila. Exista momente de imbunatatire sau de agravare; devine mai severa in sarcina; are fluctuatii sezoniere sau functie de varsta;

Keratoza pilara nu este o boala contagioasa si nici nu prezintă  risc de complicații

 

Tu ai „piele de gaina”? Afla daca ai aceasta afectiune ai si cum o poti trata!

Tratament

Tratamentele recomandate sunt in general cele de ordin cosmetic. Lotiuni creme si tratamente care duc la un rezultat final de exfoliere usoara a pielii. E foarte important sa se mentina pielea cat mai hidratata.
Zona trebuie spalata zilnic, recomandate fiind solutiile de curatare care contin acid salicilic, acid glicolic sau peroxid de benzoil .
Aplicarea constanta de creme, lotiuni pe baza de acid lactic, alfa-hidroxi acizi, uree, tretinoin, dermatocorticoizi (mai ales pe formele inflamatorii) pot inbunatati aspectul pielii.
Tratamentul sistemic cu derivati de vitamina A (isotretinoin) in formele severe de keratoza foliculara are rezultatele sunt limitate.
Terapia fotodinamica, expunerea la UV, dermabraziunea, peelingurile chimice pot fi de ajutor; se pare ca epilarea definitiva in zonele predispuse ar putea fi utila; uneori se incearca modalitati ceva mai invazive de tratament: laser fractionar, laser CO2.
Se recomanda evitarea frictiunii cu hainele si folosirea produselor de spalat agresive, care usuca pielea. Pastrarea unei umiditati optime (peste 40%), baile scurte de maxim 10 minute, cu apa calduta sunt de ajutor.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0