Fii fresh întreaga vară! Dacă transpiraţia excesivă nu cedează în faţa deodorantelor puternice şi nici a soluţiilor saline, înseamnă că a venit timpul să testezi ceea ce specialiştii numesc „cel mai sigur şi eficient tratament” împotriva acestei probleme deranjante, percepută de mulţi ca fiind stânjenitoare. Sezonul cald te trimite la estetician, să descoperi efectele puţin ştiute ale unei proceduri despre care toată lumea vorbeşte: botoxul este recomandat nu doar pentru ştergerea ridurilor, ci şi pentru eliminarea transpiraţiei. Doctorul Dana Bratu, medic specialist dermatolog, îţi dezvăluie toate secretele procedurii care poate fi realizată şi… în timpul unei pauze de masă!
Combate transpiraţia excesivă, la estetician
Cum acţionează botoxul?
Rapid, sigur şi eficient, botoxul îşi demonstrează de ceva timp puterea atunci când vine vorba despre ridurile de pe chipul nostru. Acum, aceeaşi substanţă iubită din medicina frumuseţii mai este solicitată şi graţie unui alt efect demonstrat: ajută în lupta cu hiperhidroza, cunoscută generic ca transpiraţie excesivă.
„Vorbim despre injectări clasice, dar care în cazul hiperhidrozei ţintesc zone de interes precum axilă, unde, de altfel, transpirăm şi cel mai des, palme sau tălpi. Injectările se vor face intradermic, la un centimetru, şi în cantităţi mici, pe toată zona de interes. Practic, ne îndreptăm atenţia spre regiunile cu cea mai mare concentraţie de glande sudoripare. Este o intervenţie de scurtă durată, care poate fi efectuată dacă aveţi 30 de minute libere în agendă. Majoritatea pacienţilor preferă intervenţia fără anestezie locală, însă din cauza numărului mare de terminaţii nervoase din anumite zone, recomandăm totuşi folosirea cremei, pentru un plus de confort.”, explică doctorul Dana Bratu, care observă un interes crescut pentru această procedură în special la finalul primăverii, atunci când, de altfel, este şi momentul propice pentru botoxul împotriva transpiraţiei.
Desigur, intervenţia poate fi realizată oricând, dar cei mai mulţi preferă să apeleze la ea la debutul sezonului cald, atunci când, desigur, transpiraţia se intensifică. Efectele procedurii durează de regulă până la un an, cu posibilitate de repetare a injectării.
„Botoxul este un relaxant muscular, adică blochează pentru o perioadă determinată comunicarea sistemului nervos periferic cu glandele sudoripare. Practic, glandele nu vor mai secreta transpiraţie şi nu vor mai provoca disconfortul asociat cu aceasta, la nivelul pielii unde substanţa este injectată. În general, pacienţii observă o reducere cam cu 90% a transpiraţiei. Mulţi ne-au mărturisit că este, cu adevărat, o procedură care le schimbă în bine viaţa, după perioade lungi în care s-au ferit să poarte hainele favorite, de teama petelor inestetice.”
(Dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog)
Pentru că vorbim despre botox, o substanţă care nu îşi face simţite efectele pe loc, vei avea de aşteptat 3-4 zile până când vei observa cât de eficient este în lupta cu transpiraţia.
Ce trebuie să ştii despre toxina botulinică?
Botoxul este, în prezent, cea mai iubită substanţă folosită în clinicile estetice. De peste 20 de ani, neurotoxina este folosită peste tot în lume în scopuri cosmetice, mai ales pentru ştergerea ridurilor de la nivelul frunţii, pentru îmbunătăţirea aspectului de bărbie dublă, pentru diminuarea liniilor de la nivelul gâtului ori pentru corectarea zâmbetului gingival.
„Intervenţia cu botox nu este recomandată persoanelor cu boli neurologice, nici femeilor gravide sau care alăptează. În linii mari însă, substanţa este extrem de bine tolerată de majoritatea pacienţilor, mulţi preferând-o şi pentru faptul că nu implică recuperare ulterioară. Practic, pacienţii îşi pot relua activităţile obişnuite imediat după încheierea programării, fiind ideală pentru persoanele moderne, aflate mereu în mişcare.”
(Dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog)
Dincolo de rolul cosmetic, botoxul şi-a demonstrat rezultatele şi în alte arii ale domeniului medical. Substanţa este folosită în siguranţă în nenumărate afecţiuni, precum strabism, bruxism sau migrene cronice.
Ce este hiperhidroza şi când devine un motiv de îngrijorare?
Întrucât pe suprafaţa corupului nostru se găsesc peste 2 milioane de glande sudoripare, transpiraţia se dovedeşte a fi un proces perfect normal şi absolut vital, prin care organismul nostru îşi reglează temperatura. Cu toate aceste, atunci când sesizezi schimbări, ar fi bine să le acorzi atenţie. Potrivit datelor, milioane de oameni din lumea întreagă, adică 3% din populaţia Globului, suferă de hiperhidroză, o condiţie medicală în care transpiraţia apare fără niciun motiv concret. Adică nu este cauzată nici de efort fizic intens, nici de anumiţi stresori, nici de febră şi nici de temperaturile ridicate. Din păcate, nu mulţi dintre cei care se confruntă cu asta sunt şi diagnosticaţi, prin urmare, nu primesc nici tratamentul necesar, asta deşi transpiraţia este recunoscută ca un factor care perturbă serios chiar şi cele mai simple activităţi de peste zi.
„Hiperhidroza este cauzată de o stimulare peste limite a glandelor sudoripare de către sistemul nervos. Ea poate fi localizată sau generalizată. Nu poate fi confundată cu transpiraţia firească, întrucât are câteva particularităţi. Indivizii care se confruntă cu hiperhidroza pe o perioadă de cel puţin 6 luni observă o transpiraţie simetrică, cu episoade care apar cel puţin o dată pe săptămână, dar care sunt complet absente pe timpul nopţii. Toate aceste manifestări trebuie urmărite, iar pacientul ar trebui să se adreseze unui specialist, pentru un diagnostic corect. Debutul bolii are loc înainte de vârsta de 25 de ani.”, subliniază medicul Dana Bratu.
Iar vizita la un specialist este cu atât mai importantă, cu cât transpiraţia excesivă poate trăda şi anumite boli, precum infecţii, diabet, SIDA, boli cardiovasculare sau imune, precum şi cancer. Nu este mai puţin adevărat că această manifestare a organismului poate fi cauzată şi de diverse medicamente, motive în plus să discuţi cu un medic dermatolog, care va efectua câteva teste de diagnostic ca să determine cauzele exacte ale transpiraţiei excesive în cazul tău!
Ca măsuri generale în faţa transpiraţiei comune, specialiştii recomandă purtarea hainelor lejere, din bumbac, folosirea unor geluri de duş blânde cu pielea, folosirea antiperspirantelor potrivite, evitarea băuturilor cu cofeină şi a mâncărurilor prea picante.
Doctorul Dana Bratu a adunat cele mai populare proceduri estetice, clasice și premium, în cadrul conceptului inedit, DermaBeauty Clinique, cu peste 7.000 de pacienţi care au ales una din cele trei locaţii din ţară: două în București și una în Buzău! Pentru detalii suplimentare, intrați pe site-ul: https://dermabeauty.ro sau, pentru programări, sunați la numărul: +40319395
COMMENTS