Dieta mediteraneană, proclamată drept reţeta pentru o viaţă sănătoasă deoarece contribuie la prevenirea a numeroase afecţiuni, oferă beneficii când este adoptată la o vârstă înaintată. Ea poate reduce riscul de deces, conform unui studiu realizat în Italia, citat de The Guardian.
Deşi oarecum neclară în privinţa conţinutului său, dieta mediteraneană presupune un consum ridicat de peşte, nuci, legume proaspete, ulei de măsline şi fructe.
”Este deosebit de important să cunoaştem ce fel de instrumente deţinem în prezent pentru a face faţă acestui proces de îmbătrânire cu care ne confruntăm în întreaga lume, în special în Europa”, a declarat Marialaura Bonaccio, epidemiolog la Mediterranean Neurological Institute – IRCCS Neuromed din Italia.
Dieta mediteraneană, studiată în Italia
Publicată în British Journal of Nutrition, cercetarea a analizat starea de sănătate şi dieta a 5.200 de persoane de 65 de ani şi peste această vârstă din regiunea Molise din Italia, care au fost recrutate în cadrul unui studiu mai amplu, între 2005 şi 2010, şi monitorizate până în 2015. În această perioadă, 900 dintre subiecţi au decedat.
Participanţii au completat un chestionar alimentar care reflecta dieta lor din anul anterior, iar fiecare a primit un scor care creştea în funcţie de cât de apropiată era alimentaţia lor de dieta mediteraneană, pe o scară de la 0 la 9. Rezultatele au dezvăluit că cei a căror alimentaţie a fost cea mai apropiată de dieta mediteraneană au fost cei mai activi în timpul liber. După ce au fost luaţi în considerare factori precum vârsta, sexul, nivelul de activitate, situaţia socio-economică, fumatul şi indicele de masă corporală (IMC), cei cu un grad mare de aderare la această dietă (cu scor de 7-9) au prezentat un risc de deces cu 25% mai mic în comparaţie cu cei cu scor de doar 0-3.
Oamenii de ştiinţă susţin că aceste concluzii demonstrează că dieta mediteraneană ar putea ajuta persoanele vârstnice să-şi sporească şansele la o viaţă mai lungă.
COMMENTS