Cum să strângi cureaua ca să ajungi la o pensie fabuloasă

Cum să strângi cureaua ca să ajungi la o pensie fabuloasă

E bine să te gândeşti de pe acum cum vei trăi la bătrânețe, ba chiar să faci unele economii. Lucruri simple pe care le-ai putea face încă acum îţi vor asigura un venit mai bun când nu vei mai putea să muncești. Ioana Petrescu, fost ministru de finanţe în perioada martie-decembrie 2014 şi actual consultant pe probleme de fiscalitate, demontează 8 mituri legate de economisirea pentru pensie.

”Mă voi descurca doar din pensia de la stat

”Eşti sigur de asta? Conform unui sondaj, 3 din 4 români se aşteaptă la o pensie de peste 500 de euro la bătrâneţe. În realitate, pensia medie în România este de circa 240 de euro, adică mai puţin de jumătate din cât se aşteaptă românii să primească. Ca să nu mai vorbim că pensia minimă este de doar 140 €.

”Pensia de la stat e sigură”

E adevărat că e prevăzut de Constituţie faptul că cetăţenii au dreptul la o pensie, însă nu e garantată o anumită sumă. Modul de calcul al pensiei e decis politic, iar valoarea punctului de pensie sau modul în care se iau în considerare contribuţiile la sistemul de pensii se pot schimba de multe ori de-a lungul anilor. Deci da, veţi primi o pensie de la stat, însă cât veţi primi e total neclar şi nesigur.

”Banii depuşi la Pilonul I îi voi lua la pensie”

Aceşti bani din Pilonul I nu sunt investiţi, nu sunt puşi într-un cont cu numele contribuabilului şi “nu fac pui”. Ei sunt cheltuiţi imediat, folosiţi pentru plata pensiilor seniorilor de azi.

 ”Pot pierde banii depuşi în Pilonul 2”

Fals, spune Ioana Petrescu: “În cazul angajaţilor tineri, 3,75% din salariul brut se duce în Pilonul 2 pentru a fi investiţi. La pensie vor beneficia de ei, sunt garantaţi 100%, fără comisioane. În plus, vor beneficia şi de sumele suplimentare obţinute din investiţiile realizate până atunci, aceste sume nefiind însă garantate.

 ”Pilonul 2 şi 3 sunt la fel, doar că Pilonul 3 e facultativ”

Nu e adevărat. Există diferenţe. Potrivit specialistului, banii care se duc la Pilonul 2 sunt scutiţi de taxe, indiferent de suma depusă, pe când banii care se duc la Pilonul 3 sunt scutiţi de taxe doar până în 400 de euro pe an pe angajat.

”Nu e sigur să economisesc la bancă”

Mulţi preferă să ţină banii acasă, de teamă că banca poate da faliment. Trebuie să ştii că Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare oferă o compensaţie de până în 100.000 de euro în cazul în care banca la care ai depus economiile are probleme. Astfel, dacă ai sume mai mari, pune-le în mai multe bănci!

”Nu am bani să economisesc”

Oricât de greu ai duce-o de la un salariu la altul, află că şi un leu pe care-l pui de-o parte face diferenţa, în decursul anilor. Trebuie doar să începi, să-ţi intre în reflex ca pe un fapt dat. “Dacă azi crezi că e greu să trăieşti cu salariul mic, gândeşte-te ce greu îţi va fi să trăieşti cu pensia minimă de 640 de lei, din care o parte trebuie daţi pe medicamente”, spune Ioana Petrescu.

Cât e bine să economiseşti

De câte ori nu ai început o cură de slăbire prea restrictivă şi, după câteva zile de “chin”, ai deschis frigiderul şi ai mâncat ce ţi-a picat în mână? De câte ori nu te-ai apucat de alergat, ai forţat în prima zi, după care ai renunţat că e prea greu? Cine a făcut asta, ştie că e bine să începi totul treptat, pentru a te obişnui. Fix la fel e şi cu economiile. Mai întâi pui de-o parte sume mici de bani, apoi creşti suma, odată ce te-ai obişnuit cu venitul disponibil redus. În definitiv, puţin peste puţin se adună.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0