Codul bunelor maniere pentru invitaţi, la nuntă Ce TREBUIE să faci la acest eveniment?

Codul bunelor maniere pentru invitaţi, la nuntă Ce TREBUIE să faci la acest eveniment?

Ştiai că în calitate de invitat la nuntă este recomandat să respecţi câteva reguli de bun simţ? Codul bunelor maniere are indicaţii clare pentru cei care sunt alături de miri, în cea mai importantă zi a vieţii lor de până acum! Consilierii Royal Palace Ballroom, Top Wedding Location, potrivit Galei Health, Beauty and Lifestyle, au adunat cele mai importante sfaturi în acest sens, într-un articol special dedicat celor care nu sunt tocmai prieteni cu nunţile, însă vor să impresioneze plăcut cu prezenţa lor la un astfel de eveniment.

Codul bunelor maniere pentru invitaţi, la nuntă

Când trebuie să răspunzi la invitaţie?

În mod normal, oaspeţii ar trebui să primească invitaţia la nuntă din partea mirilor cu 6-8 săptămâni înaintea marelui eveniment, în aşa fel încât să îşi poată organiza programul şi să ofere un răspuns sigur de participare. Acesta este şi primul sfat de care trebuie să ţii cont: nu spune că mergi la eveniment, decât dacă eşti absolut convins că vei ajunge. Altfel, mirii vor fi puşi în situaţia de a păstra un loc şi de a plăti un meniu, fără ca tu, de fapt, să te prezinţi la nuntă.

„Ideal este ca invitaţii să trimită confirmarea înainte să fie sunaţi de miri pentru acest lucru. Nunţile pot implica, de multe ori, şi cheltuieli legate de cazare, iar dacă promisiunea de a veni nu este respectată, mirii vor plăti ceva ce nu va fi, de fapt, niciodată onorat. Confirmarea prezenţei poate fi anunţată telefonic, prin mesaje sau chiar prin e-mail, în cazul în care nu există o relaţie de prietenie foarte apropiată.”

(echipa Royal Palace Ballroom)

Deosebit de important, dincolo de confirmarea din vreme a prezenţei, este să menţionezi dacă vii sau nu însoţit. În general, invitaţia este nominală, deci oricine vine în plus, faţă de listele convenite, ar trebui anunţat. Nu este doar un lucru care ţine de codul bunelor maniere, ci şi de logistică: mirii trebuie să ştie exact numărul de locuri şi de meniuri care trebuie rezervate.

Codul bunelor maniere pentru invitaţi, la nuntă

Cum te îmbraci, pentru a nu eclipsa mireasa?

O altă regulă importantă pentru invitaţi ţine de vestimentaţie. Cu siguranţă, mai ales pentru doamne şi domnişoare, subiectul naşte multe discuţii şi căutări febrile prin magazine, după rochia perfectă. Optează pentru ceva elegant, dar în care să te simţi confortabil şi care să te reprezinte.

„Regulile de etichetă ne spun că să nu alegem niciodată o rochie albă ori mult prea accesorizată, ca să nu eclipsăm mireasa. Negrul este acceptat, însă cu măsură, deci în niciun caz din cap până în picioare. Nici culorile stridente ori animal print-ul nu sunt foarte indicate, pentru că nu transmit eleganţă. În rândul domnilor, ies din discuţie blugii, şepcile, şi, în general, orice piesă vestimentară care merge purtată în viaţa de zi cu zi.”

(echipa Royal Palace Ballroom)

Totodată, nu uita să optezi pentru ţinute adaptate locului unde se desfăşoară evenimentul, precum şi anotimpului în care este organizat. O nuntă de vară, pe plajă, se poate asorta de minune cu o rochie din in şi cu sandale fără toc. Pe de altă parte, aceeaşi ţinută nu poate fi purtată şi la evenimentele de interior din sezonul cald.

Când poţi ajunge la eveniment?

Regulile îi descurajează pe invitaţii care tind să ajungă primii la eveniment. Pe de altă parte, nu este recomandat nici să îi laşi pe miri şi pe restul oaspeţilor să te aştepte. Sfertul academic ar trebui să îţi fie cel mai bun ghid, atunci când vine vorba despre momentul perfect de a veni la un eveniment, indiferent că vorbim despre o nuntă sau orice tip de petrecere ori întâlnire.

„Întârzierea la un eveniment denotă, de cele mai multe ori, dezinteres. Dincolo de asta, veţi rata momente frumoase, cum ar fi valsul de deschidere al mirilor, fotografiile, momentul în care vă reîntâlniţi sau faceţi cunoştinţă cu restul oaspeţilor, aspecte deosebit de importante pentru modul în care va decurge socializarea întreaga seară. Singura întârziere admisă este cea care vizează urgenţe și situaţii neprevăzute, care, desigur, pot apărea. 15 minute se consideră că este timpul maxim acceptat pentru o întârziere.”

(echipa Royal Palace Ballroom)

În cazul în care ceva neprevăzut te reţine, ar fi indicat să anunţi acest lucru, cu scuzele de rigoare, potrivit bunelor maniere.

Ce faci cu telefonul mobil în timpul petrecerii?

O temă modernă ţine de folosirea telefonului mobil în timpul nunţii. Fără îndoială, cu toţii îl avem la îndemână şi suntem tentaţi să îl verificăm periodic. Cu toate acestea, petrecerea la care te afli este unică pentru îndrăgostiţii care te-au invitat să le fii alături, deci este recomandat să participi având toată atenţia canalizată asupra lor. Până la urmă, este vorba doar despre câteva ore.

„Reguli există şi în privinţa pozelor făcute cu telefonul mobil. Desigur că putem surprinde momentele care ni se par unice şi speciale, însă atunci când vine vorba de a le posta pe reţelele de socializare, ar fi indicat să cerem acceptul mirilor sau al celorlaţi invitaţi care, poate, nu s-au împrietenit la fel de mult cu Internetul şi cu expunerea în mediul online.”

(echipa Royal Palace Ballroom)

Cea mai sigură soluţie o reprezintă pozele făcute cu ajutorul fotografului antamat la nuntă, care pot fi agreate ulterior cu mirii.

Nu uita de darul din suflet!

Mulţumirile de rigoare de la finalul nunţii sunt mai mult decât obligatorii: felicitările şi toate urările de bine trebuie transmise în privat proaspeţilor însurăţei, înainte de a pleca de la evenimentul la care ai fost invitat. Tot atunci, este şi momentul darului, un subiect care poate naşte controverse.

„Darul de nuntă ar trebui să acopere cel puţin valoarea meniului. Este indicat să vă gândiţi la cei dragi, punând în balanţă şi necesităţile pe care le are un cuplu, care doar ce şi-a întemeiat oficial familia. Darul poate consta în bani, un obicei încetăţenit deja de ani întregi, dar poate fi şi un cadou propriu-zis, ales după criteriul utilităţii.”

(echipa Royal Palace Ballroom)

Mai ales în cazul darurilor voluminoase, nu este tocmai indicat ca invitaţii să se prezinte cu ele la eveniment, ci, mai degrabă, să le ofere înaintea marii petreceri, în privat, pentru a nu atrage atenţia. Există însă câteva obiecte pe care ar trebui să le excluzi din start din lista ta de posibilităţi: oglinzile, lumânările, ceasurile sau orice lucru antic poartă anumite simboluri care nu aduc tocmai o energie bună în sânul noii familii formate.

Experţi în organizarea nunţilor, botezurilor şi petrecerilor, specialiştii de la Royal Palace Ballroom îţi pot ghida alegerile, pentru un eveniment de bun gust. Găseşti localul exclusivist la un pas de Capitală, pe strada Mihai Eminescu, la numărul 87, în comuna Tunari, din judeţul Ilfov, dar şi pe site-ul oficial:  https://royalpalaceballroom.ro/ şi pe pagina oficială de Facebook: https://www.facebook.com/royalpalaceballroom/

Pentru informaţii suplimentare, poţi apela numărul de telefon: 0748 018 018 sau poţi scrie un mail la adresa: office.royalpalace@gmail.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0