Cafeaua reduce riscul de boli neurodegenerative. Consumată zilnic, spun cercetătorii canadieni, ne protejează creierul de Alzheimer și Parkinson. Dar este important să bem cafea din boabe bine prăjite.
Aproximativ 500 de miliarde de cești de cafea se consumă la nivel global în fiecare an. Iar un nou studiu realizat la un institut canadian ne asigură că, dacă o bem în fiecare dimineață, nu vom avea doar energie întreaga zi.
Experții au ales trei tipuri diferite de cafea, între care și una fără cofeină. Și au observat că, în timpul procesului de prăjire, apar compuși chimici care îi dau gustul amărui. În același timp, aceștia previn acumularea proteinelor tau și beta-amiloid, considerate responsabile pentru instalarea bolilor Parkinson și Alzheimer.
Se fac teste pentru o terapie cu cafea
Cu cât sunt mai prăjite boabele de cafea, cu atât se secretă mai mulți astfel de compuși. Chiar dacă rezultatele sunt impresionante, specialiștii spun că trebuie făcute mai multe experimente înainte să poată propune o terapie cu cafea.
„Consumul de cafea pare să prezinte o anumită corelaţie cu o scădere a riscului de a dezvolta bolile Alzheimer şi Parkinson”, a declarat dr. Donald Weaver, codirector al Krembil Brain Institute din cadrul Krembil Research Institute, citat de Agerpres. „Am dorit, însă, să investigăm de ce se întâmplă acest lucru, ce compuşi sunt implicaţi şi care este impactul lor asupra declinului cognitiv asociat vârstei”, a adăugat cercetătorul.
COMMENTS