Autorii și artiștii reacționează în fața proiectului de lege care amenință să le naționalizeze 70 la sută din drepturile lor de autor. După ce au ieșit în stradă, aceștia continuă să își strige nemulțumirile și spun că vor face tot ce pot ca să oprească acest demers fără precedent. Compozitorii Horia Moculescu, Șerban Cazan și Adi Cristescu, alături de Alexandru Roată, unul dintre cei mai vocali experți în domeniul drepturilor de autor din România, au vorbit deschis, în fața jurnaliștilor, despre nedreptatea pe care statul este pe cale să o facă unei întregi industrii.
AUTORII ȘI INDUSTRIA MUZICALĂ, UNIȚI ÎN FAȚA UNEI PROVOCĂRI FĂRĂ PRECEDENT
Totul a pornit după ce vicepreședintele PNL, Alina Gorghiu a propus un amendament care prevede ca 70% din banii nerevendicați vreme de trei ani din drepturile de autor să ajungă la bugetul de stat, într-un fond special, în loc să fie distribuiți la artiști, așa cum menționează legea în prezent.
„DREPTURILE DE AUTOR NU SUNT TAXE”
Proiectul extrem de controversat a pus pe jar întreaga industrie muzicală, mai ales că cei implicați în mod direct în această problemă susțin că nici măcar nu au fost chemați la consultări.
ADI CRISTESCU, COMPOZITOR: „Deși noi avem o activitate și muncim pentru piesele pe care le-am făcut, propunerea asta vine și spune: Lăsați, iau eu banii ăștia, vi dau tot vouă, voi făcând niște proiecte. Pentru banii pentru care am muncit, noi trebuie să mergem să facem alte proiecte.”
ȘERBAN CAZAN, PRODUCATOR/ COMPOZITOR: „Este pentru prima dată dupa multă vreme când industria muzicală arată o unitate incredibilă în fața unei propuneri care, sub o formă foarte înșelătoare de Vrem să vă facem bine cu forța, de fapt, vor să ne ia drepturile. (…) Drepturile de autor nu sunt taxe!”
Inițiativa care vrea să modifice Legea 8/ 1996 a trecut de Senat și va ajunge în Camera Deputaților, acolo unde va fi dezbătută pe data de 6 decembrie 2021. Unul dintre cei mai importanți compozitori români ai tuturor timpurilor și, totodată, membru în Consiliul Director al UCMR-ADA, alături de unul dintre cei mai de succes producători muzicali, Șerban Cazan, au explicat ce înseamnă „banii privați nerevendicați”, care sunt acum în vizorul statului:
ȘERBAN CAZAN, PRODUCATOR/ COMPOZITOR: „Oamenii care au făcut amendamentul au tratat cumva fondurile prescrise întru-un mod total eronat, în așa fel încât să sune bine. (…) Putem să avem într-un playlist un procent de muzică identificată, adică dacă acea operă se găsește în baza de date a UCMR-ADA, noi știm cine sunt autorii, putem să trimitem banii mai departe. Există însă și o bucată de playlist, mult mai miă, de 3-5%, cu opere ai căror autori nu și-au înscris operele în baza noastră de date. Aceste opere pe care noi le numim -neidentificate- rămân într-un departament separat 3 ani, timp în care acei autori pot veni să își revendice acei bani. După această perioadă, sumele se prescriu și se repartizează după o regulă adoptată de Adunarea Generala.”
Experții în domeniul drepturilor de autor subliniază că organismele de gestiune colectivă, care repartizează banii din drepturile de autor colectate, sunt printre cele mai controlate entități private din țară. Tot ei atrag atenția că situația generată de noul proiect este de o gravitate extremă, căci încalcă mai multe alineate din Constituție.
ALEXANDRU ROATĂ, AVOCAT SPECIALIZAT PE DREPTURI DE AUTOR: „O astfel de impunere de 70% reprezintă, în fapt, o confiscare. (…) S-a ajuns până în acel punct în care, în același amendament, să se propună ca nevirarea acestor sume imediat către Fondul Național Cultural să fie sancționată cu închisoarea. Practic, o singură zi dacă se întârzie, spune acest proiect, persoanele din cadrul gestiunii trebuie să facă pușcărie.”
O petiție online, prin care se solicită Parlamentului României să nu fie confiscate aceste drepturi de autor a adunat trei mii de semnături din partea compozitorilor, cantautorilor, regizorilor, scenariștilor, producătorilor ori actorilor din țara. Demersul românesc are și susținere internațională. Confederația Internațională a Societăților de Autori și Compozitori, care reprezintă interesele a peste 4 milioane de creatori din 120 de țări, dar și GESAC, care reprezintă societățile de autori din Europa, au trimis scrisori de protest președinților celor două camere ale Parlamentului României și și-au exprimat îngrijorarea față de acest proiect.
ALEXANDRU ROATĂ, AVOCAT SPECIALIZAT PE DREPTURI DE AUTOR: „Aceste remunerații revin nu doar autorilor români, ele merg într-o proporție foarte mare la autorii străini. (…) Firește că efectul adoptării acestei prevederi va fi că și autorii străini, și cei romani vor fi privați de aceste resurse, într-un context în care au fost grav loviți de pandemie.”
ADI CRISTESCU, COMPOZITOR: „Aceste instituții au atras atenția asupra faptului că dacă România aprobă acest lucru, încălcăm șapte tratate internaționale.”
HORIA MOCULESCU, MEMBRU CONSILIU DIRECTOR UCMR-ADA: „Suntem într-un moment total nefast, total nedrept. (…) Nici în perioada comunistă nu s-au naționalizat drepturile de autor!”
Artiștii și autorii fac apel la președintele Klaus Iohannis să se aplece și asupra problemei lor. Se tem că vor rămâne fără bani și spun că în cazul în care proiectul devine lege, o vor ataca la Curtea Constituțională. Lovitura din partea statului vine după ce, de doi ani încoace, breasla artiștilor a fost puternic afectată de pandemie. Pierderile cu care se confruntă aceștia sunt de 80%, potrivit estimărilor.
COMMENTS