Taxa de parcare în centrul Bucureștiului a crescut la 10 lei pe oră

Taxa de parcare în centrul Bucureștiului a crescut la 10 lei pe oră

Parcarea în București s-a scumpit considerabil de la 1 iulie, dar autoritățile locale nu au creat mai multe locuri de parcare. Primăria Capitalei a mărit taxa de parcare la 10 lei în zona centrală din București ca să reducă poluarea. Acesta este unul dintre pașii cuprinși în Planul Integrat pentru Calitatea Aerului, cât şi în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă. Astfel, Bucureşti se aliniază marilor capitale europene care au adoptat un tarif mai mare pentru parcarea în zonă centrală.

Cea mai scumpă zonă este la Piața Unirii și la Piața Universității

Proiectul prin care au fost scumpite tarifele de la 1 iulie a împărţit Capitala în trei zone, iar cel mai mult plătesc şoferii care staţionează în zona 0, adică pe arterele din jurul celor patru parcaje mari din centrul Capitalei: parcajul subteran de la Intercontinental, parcajul subteran de la Piaţa Universităţii, parcajele supraterane de la Piaţa Unirii şi Cocor. Aceştia scot din buzunar de o săptămână de la 1,5 lei la 10 lei pe oră.

Administraţia Străzilor actualizează în perioada aceasta în toate parcările de utilitate publică aflate în administrare, informaţiile de pe panourile de utilizare a locurilor disponibile. Există și o veste bună pentru pietoni. Cei care nu au mașină se vor bucura că va fi eliberată prima bandă de circulaţie, iar accesul în instituţiile publice, precum unităţi de învăţământ şi spitale, va fi mai uşor.

În ce locuri se aplică noua taxă de parcare în București

Conform acestei hotărâri, vor fi trei zone de taxare, unde centrul este zona zero. Astfel, partea centrală e compusă din patru sub-zone:  zona parcajului subteran Intercontinetal, străzile N. Bălcescu – C.A. Rosetti – D. Gerota – J. L. Calderon – T. Arghezi – Carol I. Zona parcajului subteran din Piaţa Unversităţii , străzile N. Bălcescu-I. Câmpineanu-Calea Victoriei-Splaiul Independenţei -Halelor-I. C. Brătianu. Zona parcajului suprateran Cocor, străzile I. C. Brătianu-Sf. Vineri-Calea Moşilor-H. Botev-C. Coposu. A patra zonă este cea a parcajului suprateran Unirea, cu străzile C. Coposu-M. Basarab-Mircea Vodă-Unirii-Brătianu. Aici, parcare e de 10 lei pe oră.

Zona 1 e între centru şi perimetrul delimitat de zonele:  Piaţa Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian – str. Nerva Traian – bd. Gh. Şincai – str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă – bd. Mărăşeşti – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertăţii – Calea 13 Septembrie – str. Izvor – str. B. P. Haşdeu – str. Vasile Parvan – str. Berzei – str. Buzesti – Piaţa Victoriei.  Tarifele sunt de cinci lei, respectiv 2,5 lei pe oră. După intervalul maxim de parcare de 2 ore, se aplică măsura suprataxarii la un nivel dublu pentru fiecare oră de depăşire.

Se aplică 2,5 lei/oră – tarif unic în zilele săptămânii în intervalul orar 18.01 – 06.00, acolo unde nu s-a dispus extinderea tarifului de cinci lei/oră. Riveranii beneficiază de un tarif preferenţial lunar de 100 lei.

În fine, zona 2 cuprinde locurile de parcare special amenajate între zona 1 şi limita administrativă a oraşului. Tarifele scad la cinci lei, 2,5 lei, respectiv 1,5 lei pe oră pe măsură ce sunt zonele mai departe de centru.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0