O pușculiță cu bani sub brad va aduce spor în anul ce vine

O pușculiță cu bani sub brad va aduce spor în anul ce vine

Împodobirea bradului este o tradiţie foarte bogată în simboluri. Totodată, pomul de Crăciun este şi simbolul vieţii, trăiniciei şi sănătăţii, pentru că este mereu verde şi când afară e zăpadă. Se spune că obiceiul împodobirii bradului de Crăciun îl păstrăm de pe vremea romanilor. Atunci a apărut tradiţia de a face daruri celor dragi de Crăciun. Apoi, această datină a fost preluată de familiile înstărite din toate zonele ocupate de romani.

La început bradul se împodobea cu dulciuri

La început, bradul se împodobea cu dulciuri, cu mere şi cu  nuci vopsite. În secolul al XVIII-lea, lumânările au început să fie folosite la împodobirea bradului de Crăciun în Germania. Din secolul al XIX-lea, au apărut podoabele sub formă de  jucării. Tot cam atunci au apărut şi globurile, ornamente apreciate de-a lungul timpului ca simboluri  care atrag veselia în toată lumea creştină.

O puşculiţă se aşează sub brad

Pentru a avea spor în anul ce vine, pentru a avea bani, după ce bradul a fost împodobit, printre darurile aşezate sub el se pune o puşculiţă plină cu bani: monede şi bancnote. După sărbători, puşculiţa se păstrează la fereastra casei pentru a atrage sporul în gospodăria respectivă. Din puşculiţă se ia câte un bănuţ care se aşează lângă o sumă mai mare de bani cu care vrem să cumpărăm un obiect important. Niciodată însă, puşculiţa nu se goleşte. În anul ce vine, un brad va fi  împodobit din nou. Atunci, alături de bănuţii care au rămas în puşculiţă se adaugă alţii.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0