70 la sută dintre persoanele cu Hepatită C nu prezintă simptome, iar dacă ne gândim că virusul se poate transmite la salonul de manichiură sau de tatuaje din cauza instrumentarului nedezinfectat, atunci cifrele sunt alarmante. Depistată la timp, boala se poate vindeca și pot fi prevenite cazurile grave, precum ciroza hepatică sau cancerul hepatic. În premieră în România, un ONG va desfășura, în acest an, o campanie de depistare a Virusului Hepatitic C (VHC) la pacienții care se internează în cele mai mari spitale de stat din România.
Pacienții care se află internați în 7 dintre cele mai mari unități sanitare din București și țară beneficiază gratuit de investigații suplimentare pentru depistarea virusului C. Campania de testare, inițiată de Asociația “Echitate în Sănătate”, se derulează în perioada 15 ianuarie – 28 februarie, iar rezultatele vor fi evaluate pozitiv sau negativ, pe grupe de vârstă (18-49 / 50-60 / 60+) și sex.
Astfel, au fost distribuite peste 15.000 de kit-uri pentru depistarea virusului, dar și materiale consumabile necesare testării.
“Până la introducerea de către Ministerul Sănătăţii a programelor naţionale de screening este important să se realizeze testarea gratuită a pacienților în vederea depistării precoce a infecţiei. Este nevoie de campanii de screening pe trei componente: campanii de stradă, în farmacii și spitale. În România, avem acces la scheme de tratament ce vindecă infecţia cu Virus Hepatitic C. Rezultatele pe care le-am avut în anul 2016 cu privire la aceste scheme de tratament sunt deosebite: peste 5.700 de oameni s-au vindecat în proporţie de 99,32%. Accesul la tratament a crescut, numărul pacienților ajungând de la 6.000 în anul 2016, la peste 12.000 în 2017”, a declarat prof.univ.dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș.
Cum se transmite Hepatita C
Infecția cu Virus C se transmite prin tatuaje, piercing, tratamente cosmetice, manichiură, pedichiură, împrumutul periuței de dinți, în cabinetele stomatologice sau prin folosirea unor seringi contaminate. Foarte rar se poate transmite de la mamă la făt sau prin contact sexual. Important de știut este că dacă o persoană infectată suferă o hemoragie, fie ea cât de mică, virusul C supraviețuiește în sângele uscat până la trei luni. Nu trebuie să ne îngrijorăm în următoarele cazuri: hepatita C nu se transmite prin aer, strănut, sărut sau tuse, îmbrățișări, folosirea tacâmurilor, veselei sau a paharelor utilizate de bolnavii cu virusul C și nici prin folosirea în comun a toaletelor.
Nu există vaccin împotriva Virusului Hepatitic C
Câteva măsuri simple de precauție și campaniile de testare sunt foarte importante mai ales că nu există un vaccin care să ne protejeze împotriva acestei boli. Dacă în urma analizelor specifice se descoperă această afecțiune, atunci pacientul se va prezenta la medicul infecționist sau gastroenterolog pentru investigații suplimentare care vor determina stadiul bolii. Tratamentul este gratuit pacienților din sistemul public de Sănătate și suportat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Infecția cu Virus C este o problemă de sănătate publică în România. Peste 600 de mii de persoane fiind infectate cu hepatita C, iar cazurile noi sunt depistate cel mai adesea întâmplător.
România ocupă, astăzi, locul 1 în Europa ca număr total de cazuri de Hepatita C, conform datelor de prevalenţă raportate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Aproximativ 10 la sută din cele 12 milioane de persoane care se estimează a fi infectate cu Virusul Hepatitic C din întreaga Europă sunt din România. Totodată, ocupăm locul 4 ca rată a mortalităţii cauzată de afecţiunile hepatice: 44,5 decese la suta de mii de locuitori, potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (ELPA).
COMMENTS