Importanța aparatului dentar la adulți

Importanța aparatului dentar la adulți

Aspectul estetic a devenit tot mai important în viață socială. Medicii au observat că în ultima vreme mulți pacienți își doresc îndreptarea dinților pentru o mai bună integrare socială. Dar a avea dinții corect aliniați pe arcade nu reprezintă doar un avantaj în contextul personal sau profesional, ci reprezintă mai degrabă garanția păstrării sănătății întregului aparat dento-maxilar. Dr. Mădălina Trofin, medic ortodont, a explicat pentru Celebritatea.ro avantajele purtării aparatului dentar de către adulți.

Cum se ajunge de la dinții strâmbi la paradontoză

„Dintii strâmbi, incorect aliniați sunt mai predispuși la apariția cariilor interdentare. Manoperele uzuale de igienă nu sunt suficiente pentru o curățare corectă. De asemenea, autocurățirea, realizată în mod natural de către salivă, este împiedicată și nu se realizează pe acele suprafețe dentare ce se suprapun unele peste altele, cum se întâmplă în cazul dinților strâmbi. Dintii care sunt ieșiți în afară, proeminenți, sunt mai predispuși la accidente și la fracturi, lucru demonstrat de toate statisticile din domeniu.

Igienizarea defectuoasă a dinților înghesuiți conduce la acumularea de resturi alimentare, de placă bacteriană, de tartru și apare astfel inflamarea gingiilor. Odată cu inflamarea gingiilor apar și simptomele caracteristice: tumefacție și sângerare, iar pacienții evita periajul acestor zone. Iată cum apare un cerc vicios ce conduce cu siguranță la instalarea bolii parodontale (parodontoză)”, a declarat dr. Mădălina Trofin.

Dantura aliniată incorect afectează digestia și fonația

Dinții au multiple funcții, nu doar funcția estetică, iar dintre acestea, cele mai importante sunt masticația și fonația. Specialiștii spun că niște dinții aliniați incorect nu vor putea susține și asigura o masticație eficientă, nu vor putea asigura mărunțirea alimentelor și deci, formarea bolului alimentar și digestia vor fi afectate. Aceste aspecte sunt cu atât mai grave în cazul copiilor, care au nevoie de un aport nutritiv corespunzător, iar în cazul adulților, consecințele vizează întregul aparat digestiv.

„Masticația realizată incorect, cu suprasolicitatea unei anumite zone, sau realizată cu precădere doar pe una din părți (dreapta sau stânga) poate conduce la dezvoltarea în exces a unor mușchi ai fetei și asimetrii faciale severe. Fonația este alterată în cazul dinților incorect aliniați, întrucât, este cunoscut rolul dinților frontali, a incisivilor, în pronunția anumitor consoane. Mușcătura, sau modul în care se potrivesc dinții în momentul închiderii, este foarte importantă pentru a păstra sănătatea și bună funcționare a aparatului dento-maxilar. Dinții au rolul de a prelua și a transmite către oase forțele ce apar în timpul masticației, niște forțe foarte mari. Dacă aceste forțe nu sunt preluate corespunzător, din pricina unor dinți incorect aliniați, există riscul să apară suprasolicitarea sau încărcarea în exces, cu forțe mult mai mari decât cele pe care sunt pregătiți să le susțină. Acest lucru conduce la trauma ocluzală și în final la pierderea dinților”, a concluzionat dr. Mădălina Trofin.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0