Ginecomastia este o problemă cu impact major asupra psihicului bărbaților. Deși această afecțiune reprezintă creșterea în volum a sânului, nu este atât de gravă și există variate soluții de tratament. Pentru a micșora sânii și a avea parte de un rezultat sigur, este indicată operația. De cele mai multe ori, creșterea poate fi văzută la ambii sâni, însă există și cazuri când are loc doar la unul dintre ei. Printre cele mai frecvente cauze ale ginecomastiei se numără dezechilibrele hormonale dintre estrogen și testosteron.
Ginecomastia trebuie diferențiată de pseudoginecomastie, care face referire la excesul de țesut adipos (de grăsime), întâlnit deseori în obezitate. Mai mult, sânii pot avea dimensiuni mari și din cauza tumorilor sau abceselor. Ele pot fi regăsite doar într-un sân și pot fi depistate ecografic și mamografic. Iar dacă ești sigur că suferi de ginecomastie, cel mai indicat medic chirurg este Dr. Alin Bortolini. Dacă nu știi cu ce te confrunți, poți trece prin cabinetul său pentru o consultație și pentru a afla ce trebuie să faci ulterior.
Cauzele ginecomastiei
Principala cauză a apariției ginecomastiei este dezechilibrul dintre hormonii estrogeni (care sunt mult prea mulți) și testosteronul (care se găsește într-o cantitate mică). Ginecomastia nu ține cont de vârstă. Ea este tranzitorie și poate apărea oricând. Cea fiziologică apare la nou-născuți, la pubertate și chiar la vârstnici. Mai mult, există și cazuri când această afecțiune nu are o cauză identificată. Ginecomastia patologică poate apărea și episodic, din cauza medicamentelor, a anumitor boli sau chiar a drogurilor.
Dr. Alin Bortolini, medic specialist în chirurgie plastică şi estetică: „După cum reiese din statistici, 25% dintre cele mai frecvente cazuri au legătură cu pubertatea persistentă, alte 25 de procente cu administrarea medicamentelor, iar încă 25% au cauze neidentificate. Și malnutriția, ciroza, tumorile testiculare pot influența apariția aceste afecțiuni. Pacienții, care se prezintă în clinica Be Perfect, fie se află la pubertate, atunci când corpul se transformă, fie au peste 50 de ani. La bărbații care depășesc această vârstă, ginecomastia se întâlnește în 70% dintre cazuri. Nivelul testosteronului scade, din cauza involuției testiculare, iar estrogenul crește, având în vedere că este produs de țesutul adipos în exces.”
Ginecomastia produsă de luarea medicamentelor vizează steroizii, medicamentele cu fitoestrogeni din plante, dar și medicația folosită pentru afecțiuni psihice. Și drogurile recreaționale pot cauza apariția ginecomastiei, iar printre acestea se numără marijuana, heroina, amfetamina și metadona. Însă, poate apărea și de la medicamente pentru adenomul de prostată, cardiologice sau antihipertensive. Dacă administrarea lor nu se bazează pe prescripția medicului, poate avea efecte ca acestea.
Semnele și simptomele ginecomastiei
Diagnosticarea corectă a acestei afecțiuni se bazează pe anamneza și examenul clinic făcute de un medic specialist. La fel de importante sunt și ecografia, mamografia și examenele de laborator. Cele din urmă pot să determine nivelul de estrogen și testosteron, cât și alți indicatori.
Dr. Alin Bortolini, medic specialist în chirurgie plastică şi estetică: „Principalul semn pe care îl poate observa pacientul este mărirea sânilor. Aceasta poate duce foarte ușor la anxietate. O parte dintre pacienți nu voiau să mai iasă în public, făceau modificări în garderobă și își cumpărau haine tot mai largi ori chiar renunțau la sporturile pe apă. De asemenea, această afecțiune, în general, nu este dureroasă. De obicei, ginecomastia poate fi detectată când țesutul glandular depășește cam 0,5 centimetri în diametru.”
Când se ajunge la medicul chirurg în cazul ginecomastiei
Tratarea ginecomastiei se adresează, de cele mai multe ori, cauzei care a produs dezechilibrul hormonal. Dacă stadiile incipiente permit o reechilibrare, prezentarea târzie la medic după apariția ginecomastiei duce direct la intervenție chirurgicală. Asta pentru că în cazul ginecomastiilor de durată, ajunse în stadiul de fibroză, medicația nu mai este eficientă.
Pentru bărbații care pun preț pe aspectul lor, procedura de reducere a sânilor poate face minuni atât pentru partea estetică, cât și pentru cea psihologică. Pieptul este alcătuit din țesut glandular (ferm și dens) și țesut gras (moale). Pacienții cu ginecomastie pot suferi de exces din partea ambelor țesuturi. Însă, dacă predomină țesutul gras, este indicată liposucția. Cu ajutorul unui mic tub este aspirată o parte din țesutul moale. Când țesutul glandular este prea mult și se face augmentare, intervenția presupune excizia (tăierea) cu ajutorul unui bisturiu. Dr. Alin Bortolini, expert în operații de ginecomastie, ne-a explicat că aceasta presupune îndepărtarea țesutului glandular și păstrarea areolei mamare și a mamelonului.
Ginecomastia efectuată la „Be Perfect” durează în jur de 90 de minute și are loc sub anestezie generală. Pot exista și cazuri când aceasta se face doar sub anestezie locală cu sedare. În cele mai multe cazuri, nu necesită spitalizare sau tuburi de dren.
Ulterior intervenției, complicațiile sunt extrem de rare. Însă, specialiștii „Be Perfect” se vor asigura că vei avea parte de cele mai bune servicii, dar și de rezultate extraordinare. Sănătatea este cea care primează pentru medicii clinicii, iar tu vei fi pe mâini bune și pricepute. Pentru o recuperare perfectă, Dr. Alin Bortolini oferă câteva sfaturi valoroase, pe lângă cele de bază dezvăluite în clinică.
Recuperarea durează foarte puțin, iar activitățile cotidiene pot fi reluate foarte rapid.
Cu ajutorul domnului Doctor Alin Bortolini vei avea un piept plat, bine definit și care nu îți va mai provoca probleme de ordin estetic sau psihic. Pentru a beneficia de o consultație, te poți programa la 0767 373 328, iar adresa clinicii Be Perfect este: str. Povernei, nr. 20, București. Pentru a prinde curaj și a vedea cum lucrează domnul doctor, te invităm și pe canalul său de YouTube, dar și pe celelalte canale de Social Media.
https://www.youtube.com/c/BePerfectbyDrBortolini
https://www.facebook.com/dr.bortolini/
https://www.instagram.com/dr.bortolini/
COMMENTS