Dr. Mădălina Trofin: „Alăptarea, soluția pentru dinți sănătoși”

Dr. Mădălina Trofin: „Alăptarea, soluția pentru dinți sănătoși”

Toți copiii se nasc cu o mandibulă (maxilarul inferior) mică și poziționată mai în spate, față de restul craniului. Studiile de specialitate arată că mișcarea pe care o realizează buzele și întreg complexul (limba, arcade, mușchi) pentru a extrage laptele, este complet diferită de mișcarea realizată în timpul alimentației cu biberonul. Aceasta este se pare tocmai mișcarea necesară pentru dezvoltarea corectă și avansarea mandibulei până la poziția corectă. Vorbim despre un avantaj de mare importantă în creșterea oaselor craniului și dezvoltarea armonioasă a feței.

Dr. Mădălina Trofin: „Se recomandă consultația la un ortodont la vârsta de 7 ani”

„Persoanele care au o predispoziție genetică de a avea o mandibulă mică nu vor putea modifică această caracteristică cu ajutorul niciunui factor de mediu, dar situația se poate îmbunătăți prin alimentația naturală a nou-născutului sau prin tratament funcțional. Alăptarea este soluția pentru dinți sănătoși. Hrănitul la sân este benefic, atât pentru copil, cât și pentru mamă. Femeile care optează pentru alimentația artificială trebuie să știe care sunt riscurile și beneficiile alegerii lor și că cel puțin din punct de vedere ortodontic, al dezvoltării oaselor și dinților copilului există terapii eficiente. Se recomandă consultația la un ortodont în preajma vârstei de 7 ani”, a explicat dr. Mădălina Trofin, medic ortodont.

Mamele care poartă aparat dentar pot alăpta fără probleme

Multe femei care alăptează se întreabă și pe bună dreptate dacă tratamentul ortodontic sau aparatul dentar afectează în vreun fel procesul de hărnire la sân. Medicii dau asigurări că nu există riscuri pentru bebeluș. „Aparatul ortodontic și componentele acestuia nu afectează în vreun fel producerea laptelui și este un dispozitiv extrem de sigur, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Nu există motive de îngrijorare în ceea ce privește tratamentul cu aparate dentare fixe, indiferent că acesta este cu bracketuri din metal, din safir sau ceramică. Dacă există posibilitatea, recomand pacientelor mele să alăpteze, chiar dacă sunt în tratament ortodontic, întrucât beneficiile alăptatului sunt mari, iar riscurile inexistente”, a completat dr. Mădălina Trofin.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptatul exclusiv la sân pentru o perioada de 4-6 luni, după care se poate începe diversificarea și alimentația mixtă.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0