Ce sunt îndulcitorii artificiali și cât de periculoși sunt

Ce sunt îndulcitorii artificiali și cât de periculoși sunt

Îndulcitorii artificiali se regăsesc în compoziția multor produse, de la băuturi, deserturi, tot felul de mâncăruri procesate și chiar în pasta de dinți. Deși îndulcitorii artificiali au puține calorii, asta nu înseamnă întotdeauna că sunt și sănătoși. Descoperă lucruri interesante despre înducitorii artificiali:

 

Ce sunt îndulcitorii artificiali

Îndulcitorii artificiali sunt aditivi alimentari, substanțe chimice obținute în laborator, cunoscuți și drept îndulcitori cu conținut scăzut de calorii și asta tocmai pentru că au foarte puține calorii sau chiar deloc. Totuși, au o intensitate mai mare a gustului de dulce decât zahărul, motiv pentru care li se mai spune și îndulcitori de mare intensitate.

Acești îndulcitori se găsesc în multe băuturi și alimente precum deserturi congelate, iaurt, bomboane, produse de patiserie, gumă de mestecat, cereale pentru micul dejun, gelatine și budinci. Și, de cele mai multe ori, se regăsesc pe produse prezentate ca ”sugar free”, adică fără zahăr sau ”diet”. Adesea, senzația de dulce pe care o dau acești îndulcitori este ușor diferită față de cea a zahărului obișnuit. De aceea se folosesc diferite combinații pentru a imita cât mai bine gustul natural de dulce.

Adesea, senzația de dulce pe care o dau acești îndulcitori este ușor diferită față de cea a zahărului obișnuit. De aceea se folosesc diferite combinații pentru a imita cât mai bine gustul natural de dulce.

 

Cei mai cunoscuți îndulcitori artificiali

Există o listă destul de lungă de îndulcitori artificiali care sunt permisi pentru utilizare în Statele Unite și/sau Uniunea Europeană:

Aspartam (E951) – este de 200 de ori mai dulce decât zahărul de masă.

Acesulfam de potasiu ((E950) Cunoscut și sub denumirea de acesulfam K, este de 200 de ori mai dulce decât zahărul de masă. Este considerat potrivit pentru gătit și coacere.

Advantame (E969 ) – Acest îndulcitor este de 20.000 de ori mai dulce decât zahărul de masă și este considerat potrivit pentru gătit și coacere.

Aspartam-acesulfame (E962 ) – este de 350 de ori mai dulce decât zahărul de masă.

Ciclamat (E952)– este de 50 de ori mai dulce decât zahărul de masă, a fost folosit pentru gătit și coacere. Cu toate acestea, a fost interzis în Statele Unite din 1970.

Neotam (E961)– acest îndulcitor este de 13.000 de ori mai dulce decât zahărul de masă și este considerat potrivit pentru gătit și coacere.

Neohesperidină (E959) -este de 340 de ori mai dulce decât zahărul de masă și este considerat potrivit pentru gătit, coacere și amestecare cu alimente acide. Acesta nu este aprobat pentru utilizare în Statele Unite.

Saccharin (E 954)– zaharina este de 700 de ori mai dulce decât zahărul de masă.

Sucraloză (E955) – e este de 600 de ori mai dulce zahăr de masă, este considerată potrivită pentru gătit, coacere și amestecare cu alimente acide.

Cum funcționează îndulcitorii artificiali

Suprafața limbii este acoperită de multe papile gustative, fiecare conținând mai mulți receptori gustativi care detectează diferite arome. Când mâncăm, receptorii gustativi percep molecule alimentare. O potrivire perfectă între un receptor și o moleculă trimite un semnal către creier, permițându-ne să identificăm gustul. De exemplu, molecula de zahăr se potrivește perfect în receptorul gustativ pentru dulceață, permițând creierului să identifice gustul dulce.

O potrivire perfectă între un receptor și o moleculă trimite un semnal către creier, permițându-ne să identificăm gustul. De exemplu, molecula de zahăr se potrivește perfect în receptorul gustativ pentru dulceață, permițând creierului să identifice gustul dulce.

Continuarea pe  Libertatea.ro

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0