Dacă tot avem grijă ca la fiecare nou sezon să ne schimbăm garderoba, de ce nu am facem la fel şi cu alimentele pe care le punem în farfurie? Toamna este timpul fructelor delicioase şi al legumelor colorate, o comoară pentru sănătate. De ce să nu profităm de tot ce are natura mai bun să ne ofere în acest anotimp şi să ne ajutăm şi organismul să asimileze nutrienţi de care, poate, a fost privat întreaga vară?
Carmen Barcan, aliatul tuturor celor care vor să adopte un stil de viaţă sănătos, ne lămureşte ce nu trebuie să ne lipsească din alimentaţie la început de toamnă, dar şi cum să ne pregătim din interior pentru sezonul rece: “Dacă frumusețea vine mâncând, atunci haideți să ne întoarcem la origini, să consumăm hrana curată și naturală! Acest mod de hrănire te va face să te simți bine, să fii în formă și să fii frumos.”
CE BENEFICII NE ADUC ALIMENTELE-VEDETĂ ALE TOAMNEI
Parfumul inconfundabil al fructelor şi legumelor de sezon ne aduce aminte că vara este doar o amintire. Consumul lor regulat, mai ales în această perioadă, ne poate ajuta să ţinem departe răcelile, gripele ori să recuperăm serurile pierdute prin transpiraţie, când temperaturile erau caniculare. În plus, ne pot asigura o digestie optimă, dar şi un tranzit normal.
Carmen Barcan ne-a pregătit o listă cu câteva dintre deliciile toamnei: dovleacul, de pildă, nu trebuie să ne lipsească din alimentaţie. De ce? Este o sursă extraordinară de acizi graşi esenţiali, care protejează inima şi ţin colesterolul sub control. În plus, are vitamine din grupul B, A, E şi K, este bogat în fier, calciu şi potasiu. Cei care ţin la siluetă, nu trebuie să se îngrijoreze. Sărac în calorii, dovleacul ne ajută să slăbim. Mai mult decât atât, combate anemia sau stările de oboseală.
Merele din grădina bunicii nu trebuie nici ele să ne lipsească, mai ales că toamna este sezonul lor de vârf. De altfel, se numără printre cele mai populare fructe din lume, cu peste 7.000 de soiuri. Pot fi o gustare delicioasă şi extrem de sănătoasă între mese, care contribuie la consolidarea inimii, ţine departe bolile de piele, dar şi diabetul, ajută în diete, dar previne şi apariţia bolii Alzheimer. Mai multe studii leagă consumul acestor fructe de un risc scăzut de cancer, iar lista beneficiilor poate continua.
Nu uitaţi nici de gutui! Nu doar că sunt extrem de aromate, dar pot trata şi boli digestive ori hemoragii. Stimulează circulaţia sanguină, dar reglează şi tensiunea arterială, plus că sunt extrem de bogate în vitamina C:“Vitamina C contribuie la sănătatea sistemului imunitar. Este adevărat că ea nu poate fi stocată în corp, din acest motiv este important să consumi și alte alimente bogate în vitamina C, zi de zi.”– Carmen Barcan, terapeut
Treceţi pe listă şi delicioşii struguri negri, care se crede că sunt mai sănătoşi decât cei albi. Conţin unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali, deci, pot proteja organismul împotriva bolilor cronice şi, totodată, încetinesc îmbătrânirea.
Nu trebuie să lăsaţi la coada preferinţelor nici legumele. Sfecla roşie este considerată un aliment-minune. Consumată crudă, conservată ori gătită, sfecla protejează ficatul, poate ajuta la vindecare depresiei ori stabilizează nivelul glicemiei, arată studiile: „Fructele și legumele trebuie să fie obiectivele-țintă pentru cei ce își doresc sănătatea și frumusețea trupului.”- Carmen Barcan, terapeut
DE CE SĂ CONSUMĂM ALIMENTE DE SEZON
Cea mai simplă explicaţie pentru care trebuie să includem fructele şi legumele de sezon în meniul zilnic ţine de faptul că sunt cele mai proaspete produse de pe piaţă. Practic, le putem consuma imediat ce au fost culese. De ce este important acest lucru? Imaginaţi-vă că este vară şi aveţi poftă de afine, care, în România apar abia toamna. Vă îndreptaţi spre supermarket, unde este posibil să fi stat pe raft de câteva zile, după un transport de alte câteva zile. Le aduceţi acasă, unde le puteţi lăsa chiar şi o săptămână în frigider. În tot acest timp, conţinutul lor nutritiv scade, deci nu vă mai puteţi bucura de aceleaşi beneficii ca atunci când le consumaţi prospete, iar exemplul este valabil şi în alte cazuri. Ştiaţi că, de pildă, un morcov poate călători chiar şi 2.000 de kilometri până să ajungă în salata noastră?
SĂ FACEM PAŞI SPRE IARNĂ…
Fără dar şi poate, consumul de fructe şi de legume toamna ne poate pregăti organismul pentru temperaturile scăzute care urmează. Printr-o dietă echilibrată, trecerea spre iarnă se poate face mai uşor, căci obţinem o imunitate care nu va da voie bolilor să ne atace sănătatea, mai ales în contextul pandemiei.
Pe lângă acest lucru, Carmen Barcan ne sfătuieşte să profităm de lumina naturală şi să ieşim cât mai mult la aer curat. Asta ne poate ajuta să scăpăm de depresia sezonieră, dar şi să ne încărcăm cu Vitamina D.
Tot în afara casei trebuie să facem şi mişcare! Fie că optăm pentru o plimbare sub cerul liber, fie că facem exerciţii ori yoga, nu trebuie să uităm că sportul este aliatul unui corp sănătos: ”Mișcarea fizică, atunci când este corect practicată, favorizează transportul de oxigen de la plămâni până la teritoriile cele mai adânci ale organismului și provoacă o irigare îmbunătățită a creierului.„- Carmen Barcan, terapeut
Trebuie să luaţi în calcul şi consumul de lichide, adaugă Carmen Barcan: „Pentru a ne ajuta cât mai bine organismul ar trebui să consumăm suficientă apă, circa 6-8 pahare de apă pe zi.” Din păcate, odată cu trecerea verii, încetăm să mai consumăm la fel de multă apă ca în zilele toride. Este o greşeală, care ne poate face să resimţim o stare generală de discofort, spun specialiştii.
Aleasă terapeutul anului 2021, Carmen Barcan îmbină cu succes cunoştinele obţinute în ani de studiu cu cele mai noi tehnologii, pentru transformări complete: fizice şi psihice. Pe raftul cu premii, Carmen Barcan a adăugat un nou trofeu internaţional. În iulie 2021, la Cannes, a fost distinsă cu premiul pentru „Cel mai bun program de slăbit și cel mai bun concept de beauty”.
Pe Carmen Barcan o găsiţi pe reţelele de socializare!
Facebook: @Carmen Barcan
Instagram: @Carmen_Barcan.ro
COMMENTS