Aparatul dentar funcţionează la orice vârstă? Află ce spune stomatologul

Aparatul dentar funcţionează la orice vârstă?  Află ce spune stomatologul

Dacă te confrunţi cu o dantură strâmbă şi ai în plan remedierea situaţiei, află că aparatele dentare sunt astăzi la modă, dar şi mult mai comod de purtat decât în trecut. Unii pacienţi au însă o mare reţinere atunci când vine vorba despre tratament: se gândesc dacă el mai este cu adevărat eficient după o anumită vârstă. Doctorul Raluca Chivu, medic implantolog şi fondatoarea clinicilor Orizont Dental Clinique, te lămureşte dacă aparatul dentar chiar funcţionează oricând sau dacă acest lucru este un simplu mit.

Aparatul dentar funcţionează la orice vârstă?

De câte ori nu ai auzit că aparatul dentar are rezultate vizibile doar în cazul copiilor, nu şi în cazul adulţilor? Este una dintre multele informaţii eronate care circulă pe Internet. Dacă îţi doreşti să începi un tratament de îndreptare a danturii, ar trebui să te adresezi, în primul rând, unui specialist, care îţi va răspunde la toate întrebările şi care se va orienta către cea mai bună soluţie pentru ca tu să obţii un zâmbet sănătos, frumos şi, implicit, drept!

„Aparatul dentar este un tratament pe care îl recomandăm indiferent de vârstă, dacă pacientul respectă două condiţii esenţiale – are dantura naturală şi nu are probleme dentare grave. Desigur, dacă le depistăm, va trebui în mod obligatoriu să le tratăm înainte de montarea aparatului dentar. Însă vârsta nu este în niciun caz un criteriu care să ne facă să respingem ideea corectării danturii prin intermediul unui astfel de dispozitiv.” spune doctorul Raluca Chivu.

Dacă adulţii pot veni, aşadar, oricând la cabinet pentru depistarea eventualelor probleme, în cazul copiilor, doctorul Raluca Chivu recomandă ca primul consult ortodontic să se facă în jurul vârstei de 7 ani. Este momentul perfect ca specialistul să depisteze anumite anomalii şi probleme care impun purtarea unui aparat dentar în viitorul apropiat.

„Începerea tratamentului ortodontic ar trebui să se realizeze odată cu vârsta de 8-9 ani, când semnele sunt deja clare şi când copilul devine cooperant, este conştient de ce urmează să se întâmple şi poate urma sfaturile specialistului în ceea ce priveşte îngrijirea danturii acasă, pe tot parcursul tratamentului.” ,  completează medicul Raluca Chivu.

De altfel, dacă ai un copil cu probleme dentare, nu aştepta ca toţi dinţii permanenţi să erupă, pentru a apela la un tratament ortodontic. La fel cum nici la vârsta adultă nu este recomandată aşteptarea! Deşi aparatul dentar oferă, cu adevărat, rezultate oricând, nu ar fi bine să amâni rezolvarea problemelor urgente, atrag atenţia specialiştii. În stomatologie, o afecţiune duce la altele, întocmai ca într-un lanţ, astfel că ulterior rezolvarea lor va fi de durată şi mult mai costisitoare.

Ce probleme corectează aparatul dentar

Dincolo de efectul estetic, aparatul dentar rezolvă şi numeroase aspecte funcţionale, care influenţează într-un fel sau altul calitatea vieţii şi sănătatea organismului.

Dr. Raluca Chivu, fondator Orizont Dental Clinique: „Dinţii strâmbi se vor curăţa mai greu, prin urmare dacă amânăm tratamentul de îndreptare a danturii nu vom face decât să încurajăm acumularea de resturi alimentare în diverse spaţii dificil de igienizat. În timp, în locurile respective vom observa carii şi afecţiuni gingivale, care ne pun zâmbetul în pericol. Păstrarea unei igiene orale este mult mai simplă atunci când la mijloc este vorba despre o dantură dreaptă.”

Un alt beneficiu al purtării aparatului dentar ţine şi de împiedicarea eroziunii dentare. Dantura strâmbă poate pune mai multă forţă pe anumiţi dinţi, iar acest proces va eroda în timp osul. Totodată, dispozitivul te ajută să corectezi o muşcătură greşită, să îmbunătăţeşti masticaţia şi, fără îndoială, îţi va creşte încrederea în propria persoană. Totodată, îţi va corecta problemele de dicţie, cauzate de o poziţie defectuoasă a dinţilor, şi te va descuraja să continui obiceiurile nesănătoase. Aparatele dentare sunt recomandate şi atunci când ai spaţii interdentare, atunci când ai dinţi înghesuiţi, dar şi când ai dureri de maxilar şi când îţi scrâşneşti dinţii.

Dr. Raluca Chivu, fondator Orizont Dental Clinique: „În funcţie de problemele depistate, vom stabili şi durata tratamentului cu aparat dentar. Fiecare pacient va avea propriul plan de tratament , iar aparatele au nevoie de obicei de ajustări periodice, deci purtarea lor implică vizite regulate la dentist. De principiu, pacienţii poartă aparatul dentar de la un an până la doi ani sau chiar mai mult, dacă există un cumul de probleme.”

De principiu, tratamentul ortodontic are trei etape: consultaţia iniţială, pregătirea danturii pentru aparat, prin realizarea unei igienizări profesionale, şi montarea efectivă a aparatului dentar. În funcţie de preferinţe, de bugetul disponibil şi de necesităţi, specialistul va alege aparatul dentar potrivit pentru tine! El poate fi metalic, ceramic sau invizibil, de altfel şi cele mai populare tipuri de dispozitive la ora actuală.

*Acest articol este STRICT informativ! Pentru date suplimentare şi soluţii personalizate, adresează-te unui specialist!*

Detalii despre doctorul Raluca Chivu şi clinicile Orizont Dental Clinique găsiţi în mediul online: 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0