Postul Sfintei Maria sau Postul Adormirii Maicii Domnului începe miecuri, 1 august, și durează două săptămâni. Lăsată secului pentru Postul Sfintei Marii este marți, 31 iulie.
Postul Sfintei Maria este destul de aspru, perioadă care-i pregătește pe creștinii ortodocși pentru două mari praznice. Este vorba despre Schimbarea la față, care se sărbătorește pe 6 august și de Adormirea Maicii Domnului (15 august).
Ce trebuie să faci în post
Postul Adormirii Maicii Domnului înseamnă înfrânare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Dacă ne ținem departe de anumite mâncăruri, să ne ținem departe și de păcate. Să nu ne întristăm că pierdem satisfacția pe care ne-o aduce hrana de „dulce”, căci prin reținerea de la ea vom fi părtaiși unor daruri care ne fac moștenitori ai Împărăției lui Dumnezeu.
Potrivit Crestinortodox.ro, în acest post se recomandă ajunare (n.r. post negru) luni, miercuri și vineri până la ora 15.00. De la această ora se pot consumă numai alimente uscate. Marți și joi se cere să mâncăm fără ulei.
În această perioadă în care ne abţinem de la carne, ouă, brânzeturi şi lactate putem consuma mâncăruri uşoare din legume. Iată câteva reţete pe care ar trebui să le încerci:
Ghiveci cu legume
Ingrediente: 4-5 cartofi, 2 ardei graşi, o conopidă mică, 400 g fasole, 5 roşii, 4 morcovi, 2 dovlecei, o varză mică, 2 vinete potrivite, o ţelină mică, 3, 4 cepe, 300 ml suc de roşii, 2-3 legături de pătrunjel, sare, piper.
Preparare: Ţelina, ceapa, cartofii, dovlecelul, morcovii se curăţă de coajă. Ceapă se pune la călit, iar apoi se adaugă şi celelalte legume tăiate cubuleţe. Se acoperă oală şi se lasă totul la înăbuşit. Dacă nu lasă suficientă zeamă, mai completează cu puţină apă. După ce legumele au fiert, se adaugă sare şi piper, sucul de roşii şi jumătate de legătură de pătrunjel tocat. Se pune cratiţa la cuptor şi se mai lasă o oră. Când ghiveciul este gata, se presară cealaltă jumătate de legătură de pătrunjel tocat.
Ciulama de ciuperci
Ingrediente: 500 g ciuperci champignon, 2 linguri făînă, 100 ml smântână, 2 linguri ulei, 1 ceapă, o legătură de pătrunjel, sare şi piper.
Preparare: Se curăţă ceapa, se taie mărunt şi se căleşte până se înmoaie. Se adaugă ciupercile curăţate, spălate şi tăiate felii subţiri şi se călesc până scade zeamă lăsată. Separat, se dizolvă făina cu puţină apă rece, apoi se toarnă peste ciuperci. Se mai completează cu apă caldă, se condimentează cu sare şi piper şi se lasă la fiert până se îngroaşă sosul. În momentul servirii puteți adăuga smântână. Se serveşte cu mămăligă caldă.
Conopidă cu ciuperci
Ingrediente: O conopidă mare, 200 g ciuperci, 100 g margarină, o lingură de făînă, o legătură de pătrunjel, sare şi piper.
Preparare: Conopida ruptă în bucheţele se spală şi se fierbe în apă cu sare. Ciupercile se taie felii şi se călesc 10-15 minute, după care se presară făină şi se sting cu o cană cu apă în care a fiert conopida. După ce au dat în clocot, se adaugă conopidă fiartă, se pune sare şi se mai lasă la fiert încă 10 minute. Apoi, se adaugă pătrunjelul tocat şi se pune piper.
COMMENTS